Notícies

El Síndic celebra l’aprovació de la resolució sobre els ombudsman de l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa

10/10/2019

foto

Amb motiu del Dia Mundial de l’Ombudsman, el Síndic ha compartit el contingut de la resolució del CoE amb defensories europees, locals i universitàries

La resolució aprovada recomana als estats membres que prenguin les mesures oportunes per preservar les institucions d’ombudsman

La resolució reforça els Principis de Venècia, que es van aprovar el mes de març del 2019, i han de servir per blindar i consolidar les institucions d’ombudsman com a garants de la democràcia

Coincidint amb el Dia Mundial de l’Ombudsman, el Síndic de Greuges de Catalunya ha fet difusió entre les diverses xarxes de defensors (a Europa i Catalunya) de la resolució que ha aprovat recentment l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa.

D’aquesta manera, el Síndic encoratja els ombudsman d’arreu d’Europa a continuar duent a terme la tasca de defensa de drets i a fer un seguiment de les mesures que emprenguin els governs respectius per implementar els principis esmentats.

El Síndic destaca que la resolució aprovada recomana als estats membres que prenguin les mesures oportunes per preservar la independència de les institucions d’ombudsman i suggereix que el Comitè de Ministres del Consell d’Europa estableixi un mecanisme per supervisar-ne la implementació.

Els Principis de Venècia és un document aprovat el mes de març del 2019 per la Comissió de Venècia del Consell d’Europa, que el Síndic de Greuges ha traslladat al Parlament de Catalunya i a diverses defensories, atès que s’ha elaborat amb l’objectiu de ser un referent internacional pel que fa a les directrius que els estats han de seguir per protegir les institucions d’ombudsman. En els últims anys algunes d’aquestes institucions han viscut diverses amenaces, i fins i tot han vist perillar la seva mateixa existència.

Elaborats a partir de l’ampli ventall de models d’ombudsman que hi ha a tot el món, els 25 principis abasten les situacions i els elements principals relacionats amb els ombudsman, des de l'elecció, l'acomiadament o els mandats fins a les garanties financeres i recursos necessaris per al correcte funcionament i independència de les institucions del defensor del poble. El seu objectiu és consolidar i potenciar els ombudsman, que tenen un paper crucial en l’enfortiment de la democràcia, l’estat de dret, el bon govern, i la protecció i promoció dels drets humans i les llibertats fonamentals.

Els Principis de Venècia són el resultat d’àmplies consultes amb els principals organismes internacionals de referència en aquest camp. El Comitè Directiu del Consell d'Europa per als Drets Humans ha tingut un paper rellevant en el procés. Entre les associacions de defensors i les organitzacions internacionals que han participat en el desenvolupament d'aquest text hi ha l'Institut Internacional de l’Ombudsman, una associació global de defensors de les administracions públiques de més de 100 països i l'Oficina de l'Alt Comissionat per als Drets Humans de l'ONU.

En nom de l’Institut Internacional de l’Ombudsman, com a president europeu, el síndic de greuges de Catalunya va liderar la consulta que es va fer a tots els defensors d’Europa sobre el document recentment aprovat, i també va participar en els debats i treballs previs a l’aprovació.

Tornar