Vol aclarir si l’ACA ha exercit degudament les seves competències
Amb motiu d'altres episodis d'avingudes extraordinàries, el Síndic ja va destacar la necessitat de garantir que els ajuntaments, sota la supervisió de la Generalitat, disposin d'un pla de defensa de les zones inundables
Urgeix desenvolupar el conjunt de mesures radicals per afrontar a Catalunya els efectes de canvi climàtic
El Síndic de Greuges ha obert una actuació d'ofici per estudiar quina és l'eventual responsabilitat que li podria correspondre a l'ACA (Agència Catalana de l’Aigua) en els efectes dels aiguats que van tenir lloc la matinada de dimarts 22 d’octubre en diverses comarques de Catalunya.
D’acord amb les declaracions d’alguns alcaldes afectats, consideren que l’estat de manteniment insuficient de les lleres públiques pot haver contribuït a agreujar la situació. En concret, denuncien que l’ACA no fa el manteniment necessari i que les lleres estan brutes amb canyes, arrels, sediments, arbres, etc.
El Síndic vol aclarir si l’ACA ha exercit degudament les seves competències en matèria de control i inspecció en la zona de domini públic hidràulic i de prevenció de les inundacions.
Cal recordar que el vigent Programa de mesures de l'àmbit hidrològic del Pla de gestió del risc d'inundació del districte de conca fluvial de Catalunya inclou, entre les mesures que ha d’implementar l’ACA durant el període 2016–2021 per fer front als riscs d’inundació detectats, l’elaboració d’un programa de manteniment i conservació de lleres.
El Síndic també investigarà la ubicació dels habitatges i les edificacions en zona inundable que s'han vist afectats greument. Amb motiu d'altres episodis d'avingudes extraordinàries, el Síndic ja va destacar la necessitat de garantir que els ajuntaments, sota la supervisió de la Generalitat, disposin d'un pla de defensa de les zones inundables consolidades en què s'indiquin les mesures que cal adoptar per preservar la seguretat de les persones.
L'actual programa de manteniment i conservació de lleres 2018–2019 distingeix entre les actuacions que cal dur a terme en trams no urbans de lleres públiques, que són finançades íntegrament per l’Agència Catalana de l’Aigua, i les actuacions cal dur a terme en trams urbans de lleres públiques, que són finançades per l’Agència en un 80% de l’import de les actuacions.
Si bé és cert que ha estat una llevantada que va superar les previsions, les polítiques territorials i de prevenció són més necessàries que mai. Precisament, per les condicions extraordinàries d’aquesta llevantada, el Síndic ha reiterat que cal desenvolupar amb la màxima celeritat el conjunt de mesures radicals per afrontar a Catalunya els efectes de canvi climàtic, tal com es plantejava en el darrer informe presentat al Parlament sobre la qualitat de l’aire.