Notícies

El Síndic s’adreça a l’alcaldessa de Barcelona i al conseller d’Interior per saber quines mesures s’estan adoptant per garantir el dret a la mobilitat

19/11/2019

Demanarà conèixer quines mesures s’han pres o es prendran per conciliar drets, i si les manifestacions i concentracions s'han comunicat prèviament a l'Administració

Tot i que les protestes són expressions legítimes dels drets d’expressió i de manifestació estan provocant incidents en la circulació en diferents indrets de la ciutat de Barcelona i en altres vies del país

El Síndic ha obert una actuació d’ofici per contribuir a conciliar l’exercici dels drets de manifestació amb els de mobilitat. En concret, per tractar els problemes derivats de les manifestacions de protesta i concentracions en la via pública que tenen lloc a Catalunya des que es va fer pública la sentència del Tribunal Suprem sobre la causa especial 20907/17.

El Síndic demanarà informació per saber les dades i les constatacions de què disposen les administracions corresponents, per saber quines mesures s’han pres, i si les manifestacions i concentracions s'han comunicat prèviament a l'Administració. En concret, preguntarà quines han estat les intervencions dutes a terme fins ara per garantir l’exercici del dret dels ciutadans a la mobilitat, i a tot el que comporta, i si s’investiga qualsevol altre incident.

Finalment, vol esbrinar quines mesures es tenen previstes per conciliar al màxim els drets de tothom, tant dels que es manifesten com els de la resta de persones.

Tot i que, a parer del Síndic, les protestes són expressions legítimes dels drets d’expressió i de manifestació estan provocant incidents en la circulació en diferents indrets de la ciutat de Barcelona i en altres vies del país. Aquest és el cas, per exemple, de l’acampada a la plaça Universitat, que bloqueja una via principal, com ara la Gran Via de les Corts Catalanes.

Aquesta situació comporta una vulneració del dret a la mobilitat i lliure circulació de les persones per anar al seus llocs de treball o d'estudi o per fer la seva feina o activitats quotidianes en diferents indrets del país, que també suposen exercici de drets fonamentals (com ara el dret a l'educació o l'atenció sanitària).

És per tot això que el Síndic s’adreça a l’alcaldessa de Barcelona, responsable d’aquestes qüestions a la ciutat, i al conseller d’interior, per a tot Catalunya.

Tornar