Notícies

El Síndic debat en una jornada amb altres defensors sobre els Principis de Venècia com a instruments per enfortir les defensories

09/01/2020

foto
La jornada, organitzada pel Síndic de Greuges de Catalunya, tindrà lloc el proper 21 de gener a la seu del Síndic

Els Principis de Venècia es van elaborar amb l’objectiu de ser un referent internacional pel que fa a les directrius que han de seguir els estats per protegir les institucions d’ombudsman

El Síndic de Greuges de Catalunya, com a president europeu de l’Institut Internacional de l’Ombudsman, va liderar la consulta que es va fer a tots els defensors d’Europa sobre el text aprovat i va participar en els grups de treball previs

El proper 21 de gener el Síndic de Greuges de Catalunya organitza una jornada sobre els Principis de Venècia com a instruments per enfortir les defensories, que tindrà lloc a la seu del Síndic i que va adreçada especialment als defensors locals i universitaris de Catalunya.  

La jornada s’organitza per mitjà de dues taules rodones: la primera, sobre la importància dels Principis de Venècia en el pla internacional, a càrrec de Catherine De Bruecker, mediadora federal de Bèlgica, i Robert Behrens, defensor parlamentari i del sistema de salut del Regne Unit. La segona, sobre els Principis de Venècia com a instruments per potenciar les sindicatures locals i universitàries, a càrrec de Mariano Villa, exadjunt de la Síndica de Greuges de Barcelona, i Lluís Caballol, síndic de greuges de la Universitat de Barcelona. La presentació de la jornada anirà a càrrec de Rafael Ribó, síndic de greuges de Catalunya, i les conclusions i la cloenda, a càrrec de Jaume Saura, adjunt general al Síndic de Greuges de Catalunya.

El 2 de maig de 2019 el Comitè de Ministres del Consell d’Europa va aprovar, a proposta de la Comissió de Venècia, els Principis sobre la protecció i la promoció de les institucions d’ombudsman (Principis de Venècia).

Aquest document, que ja va ser traslladat pel Síndic de Greuges de Catalunya al Parlament de Catalunya i a diverses defensories quan es va aprovar, es va elaborar amb l’objectiu de ser un referent internacional pel que fa a les directrius que els estats han de seguir per protegir les institucions d’ombudsman. En els últims anys algunes d’aquestes institucions han vist amenaçada la seva independència, i fins i tot la mateixa existència.

Elaborats a partir de l’ampli ventall de models d’ombudsman que hi ha a tot el món, aquests 25 principis abasten exhaustivament totes les situacions i els elements relacionats amb els ombudsman, des de l'elecció, l'acomiadament o els mandats fins a les garanties financeres i els recursos necessaris per al correcte funcionament i la independència de les institucions. L’objectiu és consolidar i potenciar els ombudsman, que tenen un paper crucial en l’enfortiment de la democràcia, l’estat de dret, el bon govern, i la protecció i promoció dels drets humans i les llibertats fonamentals.

En nom de l’Institut Internacional de l’Ombudsman, com a president europeu, el síndic va liderar la consulta que es va fer a tots els defensors d’Europa sobre aquest document, i també va participar en els grups de treball previs organitzats per la mateixa Comissió de Venècia.

La inscripció a les jornades és gratuïta, però les places són limitades. Per demanar més informació, podeu contactar per mitjà del correu electrònic inscripcions@sindic.cat i del telèfon 933 040 108.

Tornar