Notícies

El Síndic analitza d’ofici la gestió de la crisi del coronavirus als centres penitenciaris i de justícia juvenil

26/03/2020

foto

La minimització de riscos i una actuació àgil per part de l’Administració penitenciària ha de ser compatible amb el respecte als drets fonamentals de les persones internes 

La suspensió de visites i activitats dels interns pot provocar un augment de les tensions i un greuge addicional a la situació de privació de llibertat 

Dona suport a les mesures que s’han posat en funcionament, com ara l’augment de les trucades setmanals i les videotrucades, i es fa ressò de les recomanacions de l’alta comissionada de l’ONU per als Drets Humans

El Síndic de Greuges de Catalunya ha iniciat una actuació d’ofici per analitzar la gestió de la crisi provocada per la propagació del virus SARS-CoV2, més conegut com a coronavirus, i la seva incidència en el conjunt dels establiments penitenciaris, on ja s'ha donat algun cas positiu, i centres de justícia juvenil dependents de l’Administració de la Generalitat de Catalunya. 

La fàcil i ràpida expansió del virus que s’està produint en el conjunt de la població ha condicionat, de manera particular, tant el règim de vida de les persones internes com el treball que els professionals penitenciaris desenvolupen en el Sistema d’Execució Penal i de Justícia Juvenil. En concret, pel que fa als interns, la necessitat de suprimir les comunicacions presencials amb l'exterior, així com altres activitats formatives i de lleure, pot suposar un greuge addicional a la situació de privació de llibertat i comportar un augment de les tensions dins dels centres. 

La minimització dels riscos, juntament amb una actuació àgil per part de l’Administració penitenciària, ha d'esdevenir l’actiu principal que permeti l’adopció de mesures òptimes per contenir la propagació del virus. Aquestes han de ser compatibles amb el respecte als drets fonamentals de les persones internes en tots els aspectes que influeixen en l’execució de la pena o en la mesura de privació de llibertat provisional. 

Per aquest motiu, el Síndic de Greuges de Catalunya ha adreçat escrits de petició d’informació tant a la Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima, dependent del Departament de Justícia, com a l’Institut Català de la Salut, Programa de Salut Penitenciària, del Departament de Salut. 

La informació sol·licitada també ha tingut en compte les mesures d’accés i modificació de les formes de treball del conjunt dels professionals penitenciaris, així com de les mesures de protecció i seguretat que han de mantenir en la realització de les tasques diàries encomanades. 

El Síndic considera positives algunes de les mesures adoptades i posades en funcionament per part del Departament de Justícia, com ara l’augment del nombre de trucades telefòniques setmanals de les persones internes i l’inici del sistema de videotrucades, així com la progressió de persones internes a tercer grau i la flexibilització, amb els deguts controls, dels tercers graus de manera que moltes d’aquestes persones internes puguin pernoctar i seguir el confinament al seu domicili. 

Aquesta mesura coincideix amb el que ha recomanat l’alta comissionada per als Drets Humans de l’ONU, Michelle Bachelet, en una declaració feta pública ahir, 25 de març. Bachelet ha demanat als governs de tot el món que provin de reduir el nombre de persones internes, especialment aquelles més vulnerables a la COVID-19, com ara les de més edat o malaltes, així com les menys perilloses. En aquest sentit, ha dit que “ara més que mai els governs haurien de posar en llibertat tots els interns detinguts sense motius jurídics suficients, entre els quals els presos polítics i altres interns que van ser empresonats simplement per expressar idees crítiques o dissentir”. 

També ha dit que les autoritats penitenciàries han de continuar atenent les necessitats sanitàries específiques de les dones privades de llibertat, incloses les embarassades, persones amb discapacitat i menors d’edat. 

El Síndic dona suport a les recomanacions de l’alta comissionada per als Drets Humans i farà seguiment, amb els Departaments de Justícia i Salut, de la seva aplicació a les presons i als centres de justícia juvenils catalans.

Tornar