Notícies

El Síndic investiga les mesures adoptades per Rodalies, TMB i FGC per prevenir la Covid-19

17/07/2020

Foto
Les empreses que gestionen serveis d’interès general han hagut d’establir nous protocols per garantir la salut i la seguretat de les persones usuàries
 
Malgrat que l’ús de mascareta i mantenir la distància social són una obligació als transports públics, s’han observat comportaments contraris i massificacions  
 
La institució s’ha adreçat a la Direcció General de Transport i Mobilitat per obtenir informació

El Síndic de Greuges de Catalunya ha iniciat una investigació d’ofici sobre les mesures adoptades per Rodalies de Catalunya, Transports Metropolitans de Barcelona i Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya durant la represa. La crisi sanitària provocada per l'expansió de la COVID-19 i el retorn a un escenari de nova normalitat ha comportat la modificació de les pautes de conducta i d’interacció entre les persones. Així, les empreses que gestionen serveis d'interès general no n’han quedat al marge i han hagut d'establir nous protocols per garantir la salut i la seguretat de les persones usuàries. 

L’ús de mascareta i mantenir la distància social són una obligació als transports públics. No obstant això, s’han observat comportaments contraris a aquestes indicacions, tant a les estacions com als trens, metros i autobusos de les diferents línies. També s’ha constatat, a través de fotografies aparegudes en els mitjans de comunicació i en les xarxes socials, que no es manté la distància a les andanes i que alguns combois van massificats, com ara els de la línia de Rodalies R-1, que van plens, especialment durant els caps de setmana.  

A fi de resoldre en la forma convenient sobre l’objecte d’aquesta actuació d'ofici, el Síndic demana que es donin les ordres oportunes a Rodalies, TMB i FGC, per tal que, en el termini més breu possible, s’informi de nou la institució sobre aquest assumpte, concretament: 

  1. Sobre les mesures addicionals que s’han adoptat per fer complir les mesures de seguretat establertes –mascaretes i distància social–, agents de seguretat privada a les estacions, combois de tren, etc.
  2. Sobre el procediment quan el personal de seguretat privada o inspectors/controladors de bitllets detecten que alguna persona usuària no duu la mascareta posada o no la vol utilitzar.
  3. Donar a conèixer el nombre de denúncies presentades per la manca d'utilització de mascareta o pel fet de no mantenir la distància social.
  4. Informar si a cada estació de Rodalies de Catalunya, TMB i FGC i combois de tren hi ha personal d'intervenció i de seguretat privada.
  5. Reportar les mesures que s'adopten per evitar la concentració de persones a les andanes de les estacions.
  6. Comunicar les mesures que s'adopten quan els combois van plens i no és possible mantenir la distància de seguretat. Qui és l'encarregat de controlar les capacitats dels combois?

Tornar