Es recomana que quan es revisin els contractes que estipulen la clàusula sobre l’IRPH es faci a través d'informació veraç i comprensible
La interpretació de les normes comunitàries de protecció dels consumidors davant de les clàusules abusives sempre ha de tendir a beneficiar-los
També s’han adreçat, de nou, al Departament d’Economia, per tal que el Govern de la Generalitat pugui dur a terme les actuacions que consideri oportunes
El setembre de 2015 el Síndic de Greuges va presentar al Parlament l’informe La protecció dels afectats per l’índex de referència de préstecs hipotecaris. Aquest informe tenia per objectiu estudiar la legalitat de l’índex de referència de préstecs hipotecaris (IRPH), que s’utilitza de la mateixa manera que l’euríbor, per calcular els interessos d’aquests préstecs. El treball va ser el fruit de diverses reunions amb representants de la societat civil, i també de l’anàlisi de diverses sentències judicials en primera instància que havien considerat l’IRPH com a clàusula abusiva.
L’actuació d’ofici va culminar amb diversos suggeriments i recomanacions adreçades als poders públics implicats; així, va recomanar als organismes que supervisen el sector bancari, com ara el Banc d’Espanya i el Departament d’Economia, que intervinguessin per garantir la defensa dels drets dels ciutadans davant les entitats bancàries i financeres. També va adreçar recomanacions a l’Agència Catalana de Consum i al Parlament de Catalunya.
A posteriori, el Tribunal de Justícia de la UE va corroborar, el passat 2019, la tesi del Síndic de 2015, en el sentit que conclou que l’IRPH es basa en una fórmula matemàtica complexa i poc transparent. A més, el març d’aquest 2020, l’alt tribunal europeu va considerar que no hi havia cap inconvenient que un jutge nacional declarés la nul·litat d’aquesta clàusula contractual abusiva.
En el cas d’Espanya, la situació afecta més d’un milió d’hipoteques configurades amb l’IRPH, i hi ha vora 150 recursos de cassació presentats davant el Tribunal Suprem per associacions de consumidors i entitats bancàries. Atès que és propera la data en la qual l’alt tribunal resoldrà la qüestió a Espanya, el Síndic li ha adreçat, a títol informatiu, les principals recomanacions recollides en les actuacions que s’han dut a terme en aquesta matèria des del 2015:
Aquestes recomanacions també s’han adreçat, de nou, al Departament d’Economia, perquè el Govern de la Generalitat pugui dur a terme les actuacions que consideri oportunes.