Notícies

El Síndic recorda l’imperatiu legal de promoure la retirada del monument franquista de Tortosa

08/10/2020

foto (c) Jordiferrer_Wikipedia
D'acord amb la Llei de la memòria històrica, les administracions tenen l'obligació de retirar els símbols franquistes
 
El 2015 el Síndic ja va recomanar a les administracions públiques de retirar el monument
 
El Departament de Justícia ha fet públic que n’assumirà la retirada i el Síndic en vol conèixer els detalls

El Síndic de Greuges ha enviat una carta al Departament de Justícia per demanar informació sobre les previsions que hi ha en relació amb el monument franquista  situat al Pont de la Cinta sobre el riu Ebre, al municipi de Tortosa.

Segons les informacions publicades els darrers dies per alguns mitjans de comunicació, el Departament de Justícia ha pres la iniciativa de poder fer efectiva la retirada d'aquest monument.

En una actuació d’ofici iniciada el 2015, el Síndic ja demanava a les administracions públiques de promoure la retirada del monument indicat, en la mesura que es tractava d'una construcció d'exaltació del bàndol guanyador de la Guerra Civil. En aquella resolució, el Síndic destacava que l'anomenada Llei de la memòria històrica, de 2007, obliga les administracions a adoptar les mesures oportunes perquè es retirin els símbols commemoratius d'exaltació, personal o col·lectiva, de l’alçament militar, de la Guerra Civil i de la repressió de la dictadura.

Per tant, la retirada del monument és una obligació legal que les administracions havien de promoure.

En la mesura que la iniciativa que sembla tenir el Departament de la Generalitat de  retirada s'adiu amb la resolució del Síndic, i amb la finalitat de fer-ne el seguiment,  ha demanat al Departament que  l’informi de les actuacions portades a terme i les previstes per fer efectiva la retirada d’aquest monument.

Tornar