Notícies

El Síndic demana informació sobre la retirada per part dels Mossos d’Esquadra d’una pancarta amb motiu de la visita del rei

09/10/2020

foto

La pancarta havia estat penjada per Òmnium Cultural en un balcó d’un edifici davant l’estació de França

El Departament d’Interior hauria informat els veïns i les entitats organitzadores de les protestes de la prohibició de penjar pancartes per motius de seguretat

El Síndic de Greuges ha obert una actuació d'ofici arran tenir coneixement a través dels mitjans de comunicació que els Mossos d'Esquadra han fet retirar una la pancarta que Òmnium Cultural havia desplegat en un balcó d'un edifici de davant l'estació de França per rebre el rei Felip VI en la seva visita a Barcelona.

Segons algunes informacions, el Departament d'Interior hauria informat les diverses organitzacions que havien convocat protestes per al dia d'avui, així com els veïns de la zona, de la prohibició de desplegar pancartes al perímetre de l'estació al·legant motius de seguretat.

Davant d’aquestes informacions, el Síndic s’ha adreçat al departament competent que per tal que l’informi sobre els motius pels quals s'ha fet retirar aquesta pancarta i com s'ha conjugat la pretesa necessitat al·legada de “seguretat” amb el dret fonamental a la llibertat d'expressió. El Síndic també pregunta si aquesta ordre està fonamentada en alguna decisió judicial.

En aquest context, el Síndic recorda que el dret a la llibertat d’expressió és un dret fonamental i l’espina dorsal de la democràcia. Sense la llibertat d’expressió i el dret a la informació no pot haver-hi un debat obert i lliure que permeti als ciutadans exigir als representants públics la rendició de comptes i la formació d’una opinió que garanteixi altres drets, com ara els de participació, de manera fonamentada i eficaç.

Tornar