Notícies

El Síndic demana a la JEC d’ampliar el termini per sol·licitar el vot des de l’exterior almenys quatre dies més

21/01/2021

foto (c) Pixabay

La LOREG i l’Acord de la Junta Electoral Central fixaven el termini per sol·licitar el vot des de l’exterior del 22 de desembre al 19 de gener

La publicació del Decret 1/2021 ha suspès la convocatòria d’eleccions durant quatre dies i els potencials electors de l'exterior van deixar de dur a terme les gestions adreçades a demanar el vot

El Decret 147/2020, de 21 de desembre, establia la dissolució automàtica del Parlament de Catalunya i convocava unes noves eleccions al Parlament de Catalunya per al proper 14 de febrer.

D'acord amb el calendari electoral que marca la LOREG, els ciutadans de Catalunya residents a l'exterior (cens CERA) i aquells temporalment absents (cens ERTA) podien demanar el vot des de l'exterior (vot pregat) entre el 22 de desembre de 2020 i el 16 de gener de 2021. La Junta Electoral Central va aprovar un acord pel qual, amb caràcter excepcional, s’ampliava el termini per sol·licitar el vot des de l’exterior fins al 19 de gener.

Amb la publicació del Decret 1/2021, de 15 de gener, com a conseqüència de la crisi derivada de la pandèmia causada per la COVID, es va deixar sense efecte la celebració de les eleccions al Parlament de Catalunya del 14 de febrer de 2021. Aquest decret, contra el qual s’ha recorregut davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, va ser suspès cautelarment el 19 de gener.

Així doncs, durant quatre dies (entre el 15 i el 19 de gener), la convocatòria d’eleccions ha estat suspesa i, per tant, els potencials electors de l'exterior van deixar de dur a terme les gestions adreçades a demanar el vot.

La situació en què es trobava el procediment de sol·licitud de vot des de l’exterior després de l’aprovació del Decret 1/2021 era que els catalans residents a l’estranger disposaven encara de quatre dies per poder tramitar la seva sol·licitud per poder votar. Avui, però, aquest termini ja ha expirat.

Davant d’aquest fet, amb la voluntat de garantir el dret de sufragi actiu dels ciutadans residents a l’estranger, i dels temporalment absents, el Síndic demana a la Junta Electoral Central d’ampliar, com a mínim quatre dies més, el termini per poder demanar el vot des de l'exterior.

Tornar