Notícies

El Síndic investiga els presumptes assetjaments a l’Institut del Teatre

25/02/2021

foto

El cap de setmana passat els mitjans de comunicació van publicar que una vintena de testimonis expliquen que han patit assetjament sexual, maltractament psicològic i abús de poder per part de diversos docents

El Síndic ha obert actuació d’ofici i ha demanat informació a les diverses administracions implicades per poder esclarir els fets

El passat cap de setmana els mitjans de comunicació es feien ressò del testimoni d'alumnes de l'Institut del Teatre que denuncien situacions d'assetjament sexual, maltractament psicològic i abús de poder per part de docents; situacions que, d’acord amb el seu relat, s'han mantingut durant anys en aquest centre.

La informació publicada recull una vintena de testimonis que expliquen que nombroses estudiants havien presentat queixes als tutors i cap d'estudis en relació amb aquestes conductes i que la situació era coneguda, tot i que consta una única denúncia formal davant el centre.

En aquest context, el Síndic ha decidit obrir una actuació d'ofici i ha demanat informació a la Diputació de Barcelona, com a administració titular del centre educatiu, i al Consorci d’Educació de Barcelona. Es vol conèixer quines mesures de prevenció i detecció de l'abús sexual té implementades l'Institut del Teatre; si té un protocol per a la prevenció, detecció, atenció i reparació de les situacions d'assetjament sexual o per raó de sexe, i si el coneix la comunitat escolar; els mecanismes de participació i escolta de l'alumnat existents, i quina és la supervisió que duu a terme la Diputació del funcionament del centre.

Quant a les denúncies, el Síndic també vol saber si s’han rebut denúncies formals, i si s’han dut a terme actuacions per donar-hi resposta i el seu resultat. Finalment, el Síndic vol conèixer les actuacions de comprovació que ha dut a terme la Inspecció educativa arran de les informacions aparegudes recentment, el resultat de les investigacions i les mesures que es prevegin adoptar.

El Síndic també va obrir una actuació d’ofici a mitjan de 2020, després de conèixer la denúncia per abús sexual que un grup de nou alumnes de l'escola Aula Municipal de Teatre de Lleida havia presentat contra el director d'aquest centre, que també exercia tasques de docent, i en breu en farà pública la resolució.

Tornar