Notícies

El Síndic recorda que els presos polítics són subjectes de drets i la classificació en tercer grau per les autoritats penitenciàries és una forma de compliment de la pena

09/03/2021

foto (c) Gencat

Recorda que les decisions judicials que ataquin la llibertat de pensament dels interns esdevenen una clara ofensa als drets més fonamentals

Renunciar a la pròpia ideologia s’ha de considerar una vulneració de la llibertat ideològica, en el sentit que indiquen tant el Tribunal Constitucional com el TEDH

La decisió atempta contra el dret penitenciari

En data d’avui s’han conegut les interlocutòries del Jutjat de Vigilància Penitenciària n. 5 de Catalunya en què s’estima el recurs interposat pel Ministeri Fiscal contra la progressió a tercer grau penitenciari dels set presos del procés que estan internats al Centre Penitenciari de Lledoners.

Sobre aquesta qüestió, el Síndic va presentar el mes de novembre de 2020 l’informe Afectació de drets en l’execució penitenciària de la sentència del Tribunal Suprem 459/2019, en què concloïa que la progressió a tercer grau d’aquests interns per part de l’Administració penitenciària catalana era ajustada a dret i que a les nou persones condemnades els corresponia aquest règim de vida penitenciari.

La decisió d’avui del Jutjat de Vigilància n. 5 reprodueix alguns arguments que el Síndic ja va contestar en el seu moment.

Quant a l’argument que qualifica el tercer grau com un buidatge de la pena, la decisió desconeix que el tercer grau és una forma de compliment de la pena, que les persones classificades en aquest grau no tenen la llibertat deambulatòria i que continuen sotmeses al règim penitenciari.

Així mateix, la crítica que fa la interlocutòria pel fet que la progressió s’hagi produït respecte dels set interns de manera simultània i homogènia es pot traslladar a la mateixa decisió d’avui del Jutjat de Vigilància, que, tot i que es formula en set interlocutòries independents, pren exactament la mateixa decisió per a tots ells, malgrat les seves circumstàncies individuals.

El Síndic també posa en qüestió que les persones condemnades per la Sentència 459/2019, del Tribunal Suprem, s’hagin de sotmetre a un programa de reinserció que tingui per finalitat inculcar-los determinades idees, per accedir a un determinat règim penitenciari. I és que renunciar a la pròpia ideologia s’ha de considerar una vulneració de la llibertat ideològica, en el sentit que indiquen tant el Tribunal Constitucional com el Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH).

En suma, el Síndic recorda que els interns són subjectes de drets i que qualsevol actuació de l’Administració o decisió judicial que ataqui la seva llibertat ideològica o de pensament esdevé una clara ofensa als drets més fonamentals. 

 

Tornar