Notícies

El Síndic reclama un compromís no partidista per abordar el model d’ordre públic a Catalunya

16/03/2021

foto

El seminari sobre el model d’ordre públic ha volgut contribuir a l’anàlisi del model existent

Ha comptat amb la participació d’experts internacionals que han explicat els seus models respectius i els dilemes que han afrontat

Ahir, 15 de març, a la tarda, va tenir lloc el seminari web “El model d’ordre públic de Catalunya”, que va organitzar el Síndic de Greuges amb l’objectiu de contribuir a l’anàlisi i el debat sobre el model d’ordre públic actual.

L’any 2013, en el marc de la Comissió d’Estudi dels models de seguretat i ordre públic i de l’ús de material antiavalots en esdeveniments de masses, es va aprovar la Resolució 476-X del Parlament de Catalunya, que defineix les línies directrius del model d’ordre públic de Catalunya.

El Síndic de Greuges, que ja va comparèixer al Parlament en el marc de la Comissió d’Estudi de 2013, ha volgut aportar elements de reflexió sobre els instruments i les responsabilitats, en perspectiva comparada, per permetre que el Cos de Mossos d’Esquadra continuï assegurant l’ordre públic a Catalunya amb el major grau d’acceptació social; una reflexió deslligada de qualsevol decisió apressada i feta amb rigor, assessorament tècnic i buscant el màxim consens possible. Aquesta jornada vol contribuir a la consecució d’aquests objectius.

La inauguració del seminari va anar a càrrec del conseller d’Interior, Miquel Sàmper, que va destacar que al seu Departament estan plenament compromesos a adoptar totes les mesures que serveixin per enfortir el model d’ordre públic i policial i a fer un exercici de transparència envers la ciutadania. Per la seva banda, el síndic Rafael Ribó, va encoratjar els parlamentaris a decidir els instruments de què ha de disposar la policia catalana per garantir un ordre públic respectuós amb els drets i les llibertats de tothom i a anar més lluny, si cal, de les conclusions que es van emetre el 2013 en el marc de la Comissió d’Estudi del Parlament.

El seminari es va organitzar al voltant de dues taules rodones. La primera, que va debatre sobre els models d’ordre públic en diversos països europeus, va comptar amb la presència del Josep Lluís Trapero, major del Cos dels Mossos d’Esquadra; Àngels Bosch, presidenta de l’Eurocop; Marie Anderson, ombudsman policial d’Irlanda del Nord, i Hugh Orde, exresponsable de la policia al Regne Unit.

Durant la seva intervenció, Àngels Bosch va explicar les eines de què disposen les policies dels nostres entorns i Josep Luís Trapero va destacar que les revisions en els models d’ordre públic no poden venir de la urgència, sinó que requereixen una anàlisi rigorosa i tècnica.

Per la seva banda, Marie Anderson Marie va explicar les principals tensions que van envoltar el model policial a Irlanda del Nord i va manifestar que la millor eina que té la policia és el respecte als drets humans.

Hugh Orde va destacar la importància de la responsabilitat i la transparència en la gestió de l’ordre públic, així com de la formació dels agents, la comunicació i la proximitat.

I Sebastian Roché va explicar l’experiència a França de les manifestacions durant mesos de les armilles grogues i els excessos policials que es van cometre en aquest context.

La segona taula, moderada per Jaume Bosch, exdiputat al Parlament i expert en seguretat, va portar el debat sobre l’ordre públic al Parlament de Catalunya i va comptar amb la presència de diputats de la XII legislatura, com ara Ramon Espadaler, del Partit dels Socialistes de Catalunya – Units per avançar; Núria Picas, d’Esquerra Republicana de Catalunya; Lluís Guinó, de Junts per Catalunya; Dolors Sabater, de la Candidatura d’Unitat Popular, Marc Parés, d’En Comú-Podem, i Matías Alonso, de Ciutadans.

Per la seva banda, Jaume Bosch va centrar la seva intervenció en la necessitat de diferenciar entre el model o sistema de policia, determinat en l’Estatut d’autonomia, i el model d’ordre públic, que és la forma com els Mossos d’Esquadra afronten els desordres públics i la manera d’actuar. I va llençar diverses preguntes als parlamentaris per fomentar el debat com ara les causes del malestar actual de la ciutadania amb la policia, la necessitat d’impulsar una nova comissió d’estudi sobre els models de seguretat, ordre públic i ús de material antiavalots, o la idoneïtat que el Govern treballi en el projecte de llei del sistema de policia a Catalunya, que actualment presenta una legislació molt envellida i que cal actualitzar.

El Síndic ja havia organitzat dos simposis internacionals l’any 2016 i 2017 relatius al binomi entre seguretat i llibertat, que permeten posar en context la necessària convivència entre la defensa dels drets i les llibertats públiques i l’aspiració a una societat segura. 

En el mateix sentit, el Síndic va publicar diversos informes amb relació a l’actual sistema de seguretat de policia i a l’actuació del Cos de Mossos d’Esquadra, tant pel que fa als atemptats d’agost de 2017 com a la jornada de l’1 d’octubre del mateix any: Prevenció de la radicalització i el terrorisme a Catalunya, de novembre de 2017, i Dret de manifestació i paper dels cossos policials en les mobilitzacions posteriors a la Sentència 459/2019, de novembre de 2019.

La jornada, que ha estat oberta al públic en general, s’ha pogut seguir en directe a través del canal de Youtube del Síndic, i en breu estarà disponible amb subtítols al català.

Tornar