Segons les informacions publicades, des de fa mesos s’està patint un desproveïment dels medicaments necessaris per al tractament hormonal
La Llei 11/2014 estableix que s'han de garantir els tractaments hormonals i les intervencions quirúrgiques o la salut sexual i reproductiva de les persones trans
La Resolució 269/XII del Parlament de Catalunya preveu reforçar els pressupostos de la Generalitat per assegurar els recursos necessaris per garantir l'accés de les persones transgènere a una cartera de serveis
El Síndic ha tingut coneixement pels mitjans de comunicació de la denúncia que han fet persones transgèneres en relació amb les dificultats que tenen per obtenir els medicaments per continuar amb els tractaments de reemplaçament hormonal. Segons les informacions publicades, des de fa vora vuit mesos s’està patint un desproveïment dels medicaments necessaris per al seu tractament.
D'acord amb la Llei, el Síndic de Greuges té el manament de supervisar l'Administració pel que fa al compliment del dret de les persones LGTBI i de lluitar contra l’LGTBI-fòbia. Amb aquesta habilitació, ha obert una actuació d’ofici per demanar informació al Servei Català de la Salut sobre les actuacions que s'estan duent a terme per poder assegurar una provisió suficient dels medicaments que necessiten prendre les persones transgènere per continuar amb el tractament hormonal. També ha preguntat sobre quins són els medicaments finançats pel sistema públic i, d'aquests, si hi ha alguna marca o fàrmac en concret que ha patit un major desproveïment, i també els motius d'aquest exhauriment. Finalment, ha sol·licitat informació per saber si en el sistema de provisió es té en compte la realitat i les necessitats de les dones trans pel que fa a l'increment de suplement farmacològic que necessiten.
En aquest context, el Síndic recorda que la Llei 11/2014, per garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per erradicar l'homofòbia, la bifòbia i la transfòbia, pel que fa a la salut, estableix, entre d'altres, que el sistema sanitari de Catalunya ha d’incorporar la perspectiva de gènere i ha de tenir en compte les necessitats específiques de les persones LGBTI, amb la finalitat de garantir-los el dret a rebre l'atenció sanitària i a gaudir dels serveis de salut en condicions objectives d’igualtat. Més concretament, l’article 23 d’aquesta llei estableix que s’ha de garantir, en qualsevol cas, els tractaments hormonals i les intervencions quirúrgiques o la salut sexual i reproductiva.
A més, el Síndic recorda que la Cartera de serveis de l'atenció a la salut de les persones transgèneres en l'àmbit del Catsalut té com a principals línies d'actuació, entre d'altres, l'acompanyament i l’atenció.
Paral·lelament, també destaca que la Resolució 269/XII del Parlament de Catalunya preveu dur a terme el desplegament efectiu dels articles 16.3 i 23.3 de la Llei 11/2014, relatius al dret de consulta, a la informació específica i a l'atenció integral per a persones transgènere i intersexuals, que ha d'oferir a les persones transgènere prou informació sociosanitària, inclosa la pedagogia sexual, abans i després del trànsit.
En la mateixa línia, aquesta resolució també preveu fer efectiva la totalitat del desplegament territorial del nou model d'atenció a les persones transgènere i reforçar els pressupostos de la Generalitat per al 2021, de manera que s’hi assegurin els recursos necessaris per garantir l'accés de les persones transgènere a una cartera de serveis específica i incrementar l'activitat que hi està relacionada.