Notícies

El Síndic presenta els informes anuals als 40 ens locals amb què té conveni de supervisió

06/05/2021

foto

L’informe anual recull les queixes i consultes rebudes del territori, les principals dades estadístiques i les resolucions acceptades i no acceptades

El conveni estableix la possibilitat de debatre’l al ple

El 14% de les actuacions tenen l’origen en el territori on el Síndic té conveni

Al llarg d’aquesta setmana, el Síndic ha lliurat els informes anuals a tots els municipis i consells comarcals amb què té signat un conveni de col·laboració per garantir la defensa de les persones en l’àmbit local.

Aquests convenis, que tenen com a finalitat crear un marc de col·laboració i facilitar la comunicació mútua, estableix que el Síndic ha d’oferir a l’ajuntament o al consell comarcal un informe amb la visió singularitzada de supervisió de les queixes i consultes tramitades referents al seu àmbit competencial. L’informe analitza la tipologia de queixes rebudes i tramitades durant el 2020 i també els motius pels quals les persones d’aquest territori han presentat queixes i consultes. També recull una sèrie de dades estadístiques sobre la tipologia de les queixes i les resolucions emeses, en funció de si han estat complertes, acceptades o no acceptades.

En general, el 2020 ha estat l’any en què s’han presentat més queixes de tota la història de la institució i, per primer cop, s’han superat les 11.000 queixes. Se n’han tramitat més de 17.000 i s’han obert més de 300 actuacions d’ofici. Les actuacions iniciades al voltant de les polítiques socials han representat prop del 40% del volum d’intervenció del Síndic, xifres comparables als pitjors anys de la crisi econòmica del decenni passat, amb un increment significatiu de totes les matèries respecte de l’any anterior. No cal dir que la crisi provocada per la pandèmia de la COVID-19 també ha tingut un impacte en les queixes i consultes que s’han tramitat amb aquests ens locals. En concret, de la població que viu en les àrees en què el Síndic té conveni, s’han rebut 3.080 actuacions, que s’han materialitzat en 1.551 queixes i 1.529 consultes. Les actuacions procedents de persones que viuen als territoris amb conveni representen el 14% del total de les actuacions de l’any 2020, que van ser 21.794.

Els tres municipi d’on s’han iniciat més actuacions han estat Tarragona (242 actuacions), Barberà del Vallès (239) i Manresa (221). No obstant l’anterior, si es té en compte el factor poblacional, Barberà del Vallès seria el municipi que presenta més actuacions per habitants, una actuació per cada 140 habitants, seguit d’Òdena, una per cada  175. Per contra, els municipis amb menys queixes per habitant serien Roses i Salou, amb 792 ambdós.

El conveni també estableix l’obligació que l’equip itinerant del Servei d’Atenció a les Persones del Síndic faci dues visites anuals al territori que, atenent al context viscut, la majoria s’han fet de manera telemàtica, per via del telèfon o mitjançant una videotrucada. En concret, durant el 2020, el Síndic ha fet 40 desplaçaments als territoris amb conveni, en els quals ha recollit 305 queixes i 169 consultes. Aquestes visites van néixer amb la voluntat d’esdevenir un canal de fàcil accés perquè persones del territori i les entitats representants poguessin plantejar les queixes i les consultes o les inquietuds d’aquella zona.

El conveni també regula la possibilitat que el síndic, o un representant, puguin assistir al ple per exposar amb detall aquest informe i debatre’l. En aquest context, durant aquest any, el síndic ja ha presentat el corresponent informe al Ple municipal de Molins de Rei i també té previst fer-ho a Esparreguera i Manresa.

En el marc del convenis, personal del Síndic també s’ha reunit freqüentment amb representants de l’Administració per fer seguiment de l’aplicació d’aquest conveni.

Per la seva banda, l’ens local es compromet a crear sistemes per divulgar la figura de la institució perquè la població en sigui coneixedora i es puguin habilitar mecanismes per fer del tot accessible l’operativa d’aquest conveni.

Actualment ja són 40 els convenis de supervisió en funcionament. Trenta-vuit són amb municipis i 2, de característiques similars, amb el consell comarcal de la Cerdanya i el Conselh Generau d'Aran.

Llistat d'ens locals amb conveni i enllaç als informes:

Arenys de Munt

Barberà del Vallès

Caldes de Montbui

Canet de Mar

Cardedeu

Castellar del Vallès

Castellbisbal

Cerdanyola del Vallès

Cervera

Consell Comarcal de la Cerdanya

Conselh Generau d'Aran

Cubelles

Esparreguera

Esplugues de Llobregat

Granollers

Les Franqueses del Vallès

Manresa

Matadepera

Molins de Rei

Òdena

Olèrdola

Olot

Palau-solità i Plegamans

Prat de Llobregat

Premià de Mar

Roses

Salou

Sant Adrià de Besòs

Sant Andreu de Llavaneres

Sant Pere de Ribes

Sant Pol de Mar

Sant Quirze del Vallès

Sant Sadurní d'Anoia

Sant Vicenç de Castellet

Sant Vicenç dels Horts

Santa Perpètua de Mogoda

Sitges

Tarragona

Tàrrega

Torelló

Tornar