El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha mantingut una audiència aquest matí amb el síndic de greuges, Rafael Ribó, la primera d’ençà que el president va prendre possessió del càrrec.
En el marc de la reunió, el síndic li ha lliurat l’Informe al Parlament corresponent a l’any 2020, que ja es va presentar al Parlament el passat mes de febrer. De l’informe, el síndic ha volgut destacar l’afectació que ha tingut la pandèmia de la COVID-19 en els drets de les persones, i altres temes com ara l’accessibilitat a la salut, la desigualtat en l’educació, la vulnerabilitat de la gent gran en residències, la temeritat sobre la natura i el clima, l’emergència de l’habitatge com a element vital, l’empobriment del treball i l’emprenedoria, i l’erosió creixent de drets i llibertats.
En el transcurs de la trobada, el síndic també ha alertat el president de les mancances estructurals per fer front a la crisi derivada de la COVID. El juny de 2020, el Síndic va posar en marxa la Taula d’Emergència Social – integrada pel Síndic i altres entitats del tercer sector– amb la voluntat d’abordar la urgència assistencial i la detecció de necessitats i prioritats per fer les recomanacions de canvi i millora a les administracions afectades i al Parlament en el marc del context actual de la pandèmia de la COVID-19. El passat 19 de maig, la Taula va presentar als mitjans un document que contenia un seguit de propostes que el nou govern de la Generalitat hauria de prendre en consideració a l’hora de fer front a la crisi econòmica i social que ha deixat la pandèmia. En aquest context, el Síndic ha traslladat al president la necessitat que les persones afectades greument per la crisi tinguin les necessitats bàsiques cobertes, i que cal reforçar el paper dels serveis socials bàsics. També ha manifestat la necessitat que la renda garantida de ciutadania i l’ingrés mínim vital esdevinguin instruments de fàcil accés per a les persones vulnerables o que resulta imprescindible una nova llei del tercer sector social.
En el marc de la reunió, el síndic també ha aprofitat per fer una alerta al president sobre les agressions que continua patint el medi natural del nostre país. L’informe anual conclou que cal reforçar les polítiques de protecció del medi ambient i aplicar amb el màxim rigor el principi d’alternativa zero en les projeccions urbanístiques presents i futures, com a via per garantir un país respectuós amb el seu entorn natural. I, en concret, el síndic ha traslladat al president el rebuig generat per diversos projectes d'infraestructures d'energies renovables (especialment eòlica i fotovoltaica) que ha copsat entre una bona part de les persones que viuen als territoris on es volen implantar, i l’ha informat que la institució va obrir una actuació d’ofici que té per objectiu analitzar l'actuació de les administracions públiques en relació amb els projectes d'implantació de diverses infraestructures d'energies renovables.
El síndic també ha comunicat al president la decisió d’elevar al Comitè d’Experts de la Carta europea per a les llengües regionals o minoritàries del Consell d’Europa la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya d’adoptar mesures cautelars urgents perquè les proves de les PAU estiguin disponibles en les tres llengües oficials, perquè en faci l’anàlisi i la valoració.
L’agenda de la reunió ha finalitzat amb un darrer punt sobre l’anàlisi de la conculcació a Catalunya dels drets i llibertats, d’acord amb la Carta europea de drets humans. El síndic ha ofert al president un breu resum de les actuacions i els informes realitzats sobre la matèria, tant a l’Estat com en l’esfera internacional. Entre d’altres, s’ha analitzat el recent informe del Comitè d’Afers Legals i Drets Humans sobre el fet que els polítics no haurien de ser processats per declaracions fetes en el marc de l’exercici dels seus mandats públics, que analitza aquesta realitat a Espanya i Turquia.