Notícies

El Síndic investiga l'actuació de l'Escola Manyanet de Sant Andreu arran del suïcidi d'una alumna de 3r d'ESO

16/06/2021

foto

S'ha reunit amb la família per conèixer detalls de l'actuació de l'escola durant els anys d'escolarització de l'alumna al centre

Ha adreçat sol·licituds d'informació al Departament d'Educació, al Consorci d'Educació de Barcelona i als Mossos d'Esquadra

Alerta sobre les mancances en l’acompanyament de l’escola en el dol a la família i en el suport psicològic envers els seus companys

El Síndic de Greuges ha obert una investigació arran del suïcidi d’una alumna de l’escola Jesus i María, Pare Manyanet, arran de la denúncia rebuda per part de la família, i també les informacions aparegudes en els mitjans de comunicació.

El Síndic de Greuges, ja l'any 2006, a través de l'informe extraordinari Convivència i conflictes als centres educatius, va alertar sobre la importància de prendre mesures per detectar i abordar situacions d'abús, maltractament o assetjament en l’entorn escolar, pel fet que atempten contra la dignitat i la integritat física i moral, i contra els drets dels infants i adolescents a rebre l’atenció integral necessària per al desenvolupament de la seva personalitat i el seu benestar en el context educatiu.

D'ençà aquest informe, el Síndic continua rebent queixes que exposen patiment d'alumnat en situacions de conflictivitat escolar, assetjament o abús de poder en el context escolar.

El Síndic observa mancances relacionades amb el desplegament per part dels centres educatius de mesures de prevenció, detecció i intervenció davant d'aquestes situacions, com ara l’opacitat, la manca de transparència o l’escassa informació a la família de les actuacions que emprèn l'escola des de l'inici de l’activació dels protocols.

En conclusió, el Síndic constata la necessitat que els centres educatius actuïn de manera més decidida envers qualsevol signe de sospita d'existència de comportaments entre iguals que comportin conflictes amb agressions físiques o psíquiques, amenaces, insults, burles, difusió de falsos rumors, exclusions, etc., a fi que no es considerin "jocs de pati o jocs entre infants". Així mateix, el Síndic demana supervisar dinàmiques escolars que representen maltractament institucional o abús de poder per haver obviat l’escolta d’alumnat i famílies o limitat o dificultat els canals de participació d'alumnat i famílies amb l'escola davant de signes de patiment de l’alumnat.

En el cas de l’escola Manyanet, el Síndic ha rebut la queixa de la família de l’alumna que es va suïcidar el passat mes de maig i s’hi ha reunit recentment. La família també havia denunciat prèviament el cas al Departament d’Educació, al Consorci d’educació de Barcelona i als Mossos d’Esquadra, que investiguen el cas. El Síndic va conèixer que la família havia plantejat a l’escola situacions d’assetjament i de tracte inadequat en el passat, i també altres circumstàncies que haurà d’analitzar a fons, i s’ha adreçat tant al Departament i al Consorci d’Educació com als Mossos d’Esquadra per demanar la informació pertinent. Sens perjudici que el Síndic valori el resultat de la investigació a partir de la informació rebuda per les administracions a qui s’ha adreçat, vol cridar l’atenció sobre les mancances en l’acompanyament a la família per part del centre educatiu davant d’una situació tan dolorosa, i també les mancances en l’actuació per a l’atenció psicològica dels alumnes que han perdut una companya.

Tornar