Notícies

El Síndic investiga la mort d’un intern del Centre Penitenciari de Figueres arran d’un incendi

28/06/2021

foto

Segons les informacions publicades, el foc va ser provocat per tres interns que es trobaven al DERT

S’ha adreçat a la Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima per esclarir els fets ocorreguts

El Síndic va tenir coneixement pels mitjans de comunicació de la mort d’un intern a la presó Puig de les Basses després de provocar un incendi a la seva cel·la.

Segons les informacions publicades, el foc va ser originat de manera voluntària i simultània en dues cel·les contigües per tres interns que es trobaven al Departament Especial de Règim Tancat (DERT), en una acció de protesta per la seva situació. Un dels interns va morir a causa de la inhalació de fum i els altres dos van resultar ferits. En l’intent d’extingir l’incendi també van resultar ferits dos funcionaris.

Segons sembla, malgrat que els funcionaris van intervenir amb celeritat per sufocar l'incendi i rescatar els interns de les flames, no va ser possible salvar la vida d'un d’ells.

Amb l’objectiu d'analitzar les circumstàncies i els fets ocorreguts, el Síndic ha obert una actuació d’ofici. En concret, s’ha adreçat a la Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima per demanar informació sobre quan es va produir l'incendi, i les mesures i actuacions realitzades pel centre penitenciari per sufocar-lo. També ha demanat informació sobre el seguiment psiquiàtric que es feia a l'intern mort, sobre els programes de rehabilitació que seguia i sobre la seva evolució tractamental i regimental. També vol conèixer la relació que mantenia amb els companys del DERT i si mantenia alguna incompatibilitat (per denúncies de presumptes maltractaments) amb funcionaris d’aquest departament especial.

Per acabar d’esclarir els fets, el Síndic també sol·licita tenir accés a les imatges enregistrades del passadís del DERT on va ocórrer l’incident.

El síndic ja ha contactat amb la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, per obtenir una primera informació sobre el cas, que s'abordarà amb més profunditat quan la institució rebi tota la informació sol·licitada.

Tornar