Notícies

El Síndic investiga les dificultats per obtenir el certificat COVID

06/07/2021

foto (c) gencat

El Síndic ha rebut queixes de persones que es troben amb problemes per obtenir el certificat COVID perquè van ser diagnosticades del contagi amb test d’antígens o perquè no poden accedir a la segona dosi del vaccí

També ha obert una actuació d’ofici per estudiar l'impacte en l'atenció primària d'aquest nou increment de contagi entre la població més jove

Ha sol·licitat informació al Departament de Salut i ha elevat el cas a la defensora del poble de la UE

El Síndic ha començat a rebre queixes de persones que es troben amb problemes a l’hora d’obtenir el certificat COVID digital de la UE, que permet desplaçar-se lliurement per la Unió Europea.

D’una banda, hi ha un grup de persones que tenen problemes per generar aquest certificat perquè no poden accedir a la segona dosi del vaccí, atès que van passar la malaltia en el passat. Es tracta de casos que van ser positius per COVID-19 i que van rebre la primera dosi del vaccí, però no se’ls deixa agafar hora per a la segona dosi perquè el protocol entén que amb una única dosi el tractament ja és complet. Tot i l’anterior, quan generen el certificat UE per a la COVID-19, aquest només justifica una dosi de dos de la vacuna i en cap moment certifica que la persona té un tractament complet per haver estat positiva de COVID-19 en conjunt amb una dosi o certifica que ha passat la COVID-19. En aquests casos el Síndic s’ha adreçat al Servei Català de la Salut per saber si s’ha previst una segona dosi per a les persones que han estat contagiades de COVID-19, i quines actuacions s'ha previst dur a terme perquè en aquest passaport es pugui acreditar que, segons el CatSalut, el seu tractament és complet i, per tant, aquestes persones ja poden viatjar de forma segura.

D’altra banda, el Síndic també ha rebut queixes de persones amb problemes per obtenir el certificat COVID digital de la UE perquè al seu moment no van ser diagnosticades amb una prova PCR, sinó amb un test d'antígens. Segons les informacions publicades per diversos mitjans de comunicació, aproximadament 163.000 persones es troben en aquesta situació. En aquest cas, el Síndic també s’ha adreçat a la Secretaria de Salut Pública per demanar informació en relació amb la previsió en el protocol d'actuació de la realització del test d'antígens com a prova diagnòstica suficient i quina és l’alternativa que s’ha previst oferir a les persones que ara no poden obtenir el certificat de recuperació perquè se les va diagnosticar amb un test d’antígens. El Síndic també ha elevat el cas a la defensora del poble de la UE, Emily O’Reilly per tal que s’interessi davant la UE per aquesta qüestió, i també per saber quines solucions s’han adoptat en altres estats amb la mateixa problemàtica.

Actuació d’ofici per estudiar l'impacte en l'atenció primària de l’increment de contagis entre la població més jove

Les dades epidemiològiques mostren un increment molt important del nombre de contagis per COVID-19 a Catalunya, especialment entre les persones joves, de franges que encara no han estat vacunades, la qual cosa ha comportat un creixement de les persones que han de ser ateses pels serveis sanitaris. Aquest fet, si bé en alguns casos ha comportat un increment de les persones hospitalitzades, afecta de manera més intensa, els centres d’atenció primària, on s’ha incrementat de forma considerable la pressió assistencial, ja que, juntament amb la vacunació i l'atenció a la demanda assistencial habitual, han de fer front a la demanda generada per aquesta nova onada de contagis.

Algunes informacions publicades assenyalen que els professionals dels centres alerten que molts centres estan pràcticament col·lapsats i que aquesta situació pot suposar frenar l'atenció als pacients crònics i nous diagnòstics d'altres patologies.

Això, juntament amb la coincidència amb el període estival, amb el període de vacances del personal, fa pensar que, a banda de la vacunació de la franja d'edat de 16 a 29, que ja ha començat, caldria considerar altres mesures per evitar el col·lapse dels centres d'atenció primària i assegurar l'atenció adequada a tota la ciutadania.

Per l’anterior, el Síndic ha obert una actuació d’ofici que té per objectiu estudiar l'impacte en l'atenció primària d'aquest nou increment de contagis, i també les mesures adoptades per l’Administració per fer-hi front. En concret, el Síndic demana al Servei Català de la Salut informació sobre les mesures previstes per reforçar els serveis d'atenció primària per fer front a aquest increment de la demanda, els centres on s'implementaran, l'àmbit general o territorial on es farà i la previsió temporal.

Tornar