Notícies

El Síndic demana modificacions en el sistema d’accés als programes de lleure educatiu d’estiu per garantir la igualtat d’oportunitat dels infants

01/09/2021

Foto
El sistema actual només permet la inscripció telemàtica i adjudica les places segons l'ordre de petició

El Síndic és coneixedor que, com a mínim els darrers dos anys, les inscripcions a alguns programes de lleure educatiu d'estiu (casals i colònies) finançats amb fons públics o promoguts per algunes administracions públiques només s'han pogut fer per Internet i s'han adjudicat per ordre d'entrada de les sol·licituds, al·legant la necessitat d'extremar les mesures de seguretat com a conseqüència de la pandèmia de la COVID-19. En aquest context, el Síndic va obrir una actuació d'ofici per a estudiar aquesta qüestió i veure les afectacions que ha pogut tenir en els drets dels infants, especialment pel que fa a la igualtat d'oportunitats.

En el marc d'aquest estudi, el Síndic ha constatat que el programa "L'estiu és teu!", dirigit a infants d'entre cinc i setze anys, enguany ha assignat les places exclusivament per Internet i mitjançant un sistema de reserva directa, fins a l'exhauriment de les places existents. Paral·lelament, en el marc de la tramitació de queixes individuals, també s'ha constat que la mateixa situació s'ha produït en relació amb la inscripció als casals esportius de la campanya d'estiu de l'Ajuntament de Barcelona.

El Síndic considera que els programes de lleure educatiu d'estiu han de garantir un sistema d'inscripció alternatiu que permeti fer el tràmit presencial, al marge que es pugui fer també per mitjans electrònics. Destaca que a Catalunya hi ha una important bretxa digital que fa que no totes les persones tinguin les mateixes possibilitats d'accés a Internet ni de fer gestions en línia en relació amb els béns i serveis.

A banda, el Síndic també reclama que es replantegi el sistema d'adjudicació de les places, basat en l'ordre d'enregistrament de les sol·licituds, de manera que es garanteixi la igualtat d'oportunitats de totes les persones que vulguin optar al programa. A criteri del Síndic, és evident que el sistema d'accés actual prioritza l'accés basant-se en la rapidesa de la connexió a Internet o en la sort en el moment d'accedir a fer la inscripció. En aquest sentit, el Síndic també demana que de cara a l'any vinent s'habiliti un sistema amb període d'inscripció, amb data d'inici i final, amb l'assignació de números de sorteig per optar a les places (tant per a les inscripcions telemàtiques com per a les presencials), d'acord amb els criteris de publicitat i transparència que es considerin adients per al cas concret.

Tornar