El síndic insisteix que queden pendents els debats sobre l’indult anticipat i l’amnistia
Li recorda que roman pendent el seguiment parlamentari de la posada en pràctica de les mesures proposades per la resolució de l'Assemblea Parlamentària de Consell d'Europa sobre els presos polítics
El Departament de Justícia hauria de treballar per incorporar la perspectiva de gènere a les presons catalanes
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha mantingut una audiència aquest matí amb el síndic de greuges, Rafael Ribó, la segona d’ençà que el president va prendre possessió del càrrec.
En el marc de la reunió, el síndic li ha lliurat l’informe La concessió de l’indult parcial a les persones condemnades per la Sentència 459/2019 del Tribunal Suprem, que ja va ser presentat a la presidenta del Parlament el passat 27 de setembre, el qual té per objecte l’anàlisi des de la perspectiva dels drets fonamentals de l’aplicació de la figura de l’indult, en el marc del sistema jurídic espanyol, juntament amb algunes qüestions que queden pendents en el marc del conflicte de l'Estat amb Catalunya, com les que assenyala la resolució de l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa 2381(2021).
Durant la reunió, el síndic ha volgut destacar la incongruència entre la lloança que es fa de la utilitat pública de les persones indultades amb el fet que s'ometi de l’indult la pena d’inhabilitació absoluta per a càrrec públic. També li ha volgut manifestar que queda pendent un debat sobre l’indult anticipat a la resta de persones encausades penalment pel delicte de rebel·lió i sedició i que es troben en tercers països, atès que la normativa aplicable ho preveu i tindria la mateixa contribució a la utilitat pública que s’ha argumentat en els indults atorgats.
Tenint en compte que algunes mesures que proposa el Síndic no depenen del Govern català, com ara que es tramiti una llei d’amnistia que faci taula rasa de tots els procediments, se l’ha informat que la institució també ha enviat l’informe a la presidenta del Congrés dels Diputats, al Defensor del Poble i al Consell d’Europa. Tot i l’anterior, el síndic veu necessari que el president Aragonès traslladi al president del Govern espanyol les conclusions d’aquest informe i les recomanacions que conté.
El síndic també ha informat el president que roman pendent el seguiment parlamentari de la posada en pràctica de les mesures proposades per la resolució que l'Assemblea Parlamentària de Consell d'Europa va aprovar el passat mes de juny sobre els polítics empresonats a Espanya i Turquia, amb un seriós avís a Espanya, per la judicialització i la intervenció dels tribunals en els fets esdevinguts a Catalunya el setembre i l’octubre de 2017. La resolució destaca la necessitat de reformar els delictes de rebel·lió i sedició, d’indultar o alliberar els polítics catalans condemnats pels fets d'octubre de 2017, de retirar els processos penals oberts, i d’establir un diàleg obert en el marc dels principis que informen l’estat democràtic i de dret. En el context d’aquesta resolució el Síndic ja va recomanar al Parlament que fes un seguiment de la seva posada en pràctica.
Finalment, sobre aquest tema, el síndic ha demanat al president de la Generalitat que el Departament de Justícia reforci la perspectiva de gènere en el sistema penitenciari de Catalunya i eviti situacions de discriminació envers les dones privades de llibertat. I és que més enllà de la severitat de la condemna per a tots, es podria parlar d’un procés de revictimització per a les dones, ja que les presons no estan pensades en perspectiva de gènere.
També han parlat de la Taula d'Emergència Social, impulsada pel Síndic de Greuges, del Pla de drets humans de Catalunya i de la renovació de les institucions.
(Fotografia: Arxiu)