Notícies

El Síndic investiga d’ofici la diagnosi de ''conducta homosexual d’alt risc'' a una pacient

20/10/2021

foto

El Síndic recorda que la condició sexual no pot ser un diagnòstic de salut

El Síndic s’ha adreçat als departaments de Salut i d’Igualtat i Feminismes per demanar informació arran del cas d’una dona que va ser diagnosticada de “conducta homosexual d’alt risc”

El Síndic de Greuges ha tingut coneixement a través dels mitjans de comunicació de la denúncia d'una dona que durant una visita mèdica rutinària en una consulta ginecològica li van diagnosticar “conducta homosexual d'alt risc”. Segons la notícia, aquest diagnòstic consta en una anàlisi de sang que li van fer al Centre d'Atenció Primària (CAP) de Vic Nord. També d’acord amb la informació recollida per la notícia, davant aquest fet, la persona afectada ha presentat una denúncia administrativa per mitjà del Servei d'Atenció Integral LGTBI d'Osona.

En la mateixa línia, fa uns quants dies que també es va fer viral a les xarxes socials un altre cas d’una dona a qui també havien diagnosticat l'homosexualitat com a malaltia en un informe ginecològic, en aquest cas, però, a Múrcia. 

Davant la notícia, l'Institut Català de la Salut sembla que ha començat l’estudi de l'aplicació mèdica i del sistema de codificació de procediments, a banda d'haver-se posat en contacte amb la usuària per demanar-li disculpes.

Com que el Síndic de Greuges té el manament de supervisar l'Administració pel que fa al compliment del dret de les persones LGBTI i de lluitar contra la l'LGTBI-fòbia, ha decidit obrir una actuació d’ofici per investigar el cas.

En concret, s’ha adreçat a l’Institut Català de la Salut per demanar informació sobre els fets que han tingut lloc, les mesures que s'han adoptat per esmenar els paràmetres de l'aplicació mèdica que es podrien estar utilitzant actualment i les propostes de millora per evitar que es tornin a reproduir fets com els descrits, i també les accions que s'han dut a terme tant pel que fa a la víctima com amb el personal del CAP.

També s’ha adreçat a la Secretaria d'Igualtat i Feminismes per demanar informació sobre quina ha estat la seva actuació davant la denúncia presentada per la víctima.

Tornar