Notícies

El síndic de greuges de Catalunya i pròom dera Val d’Aran es desplaça a Vielha per atendre els greuges de l’Aran

27/10/2021

foto

Els problemes més plantejats han estat sobre temes de Covid, turisme i drets socials

El síndic de greuges, Rafael Ribó, càrrec que a l’Aran exerceix amb el nom de Pròom, s’ha desplaçat a Vielha per recollir les queixes i consultes dels aranesos.

Durant l’atenció, que ha tingut lloc a l’Aula de Formació de Vielha, ha atès 8 persones, que li han presentat queixes i plantejat consultes sobre diversos temes. Els més destacats han estat temes relacionats amb la Covid, el turisme i els drets socials.

Durant tot el 2020 el Pròom va rebre 7 queixes i 7 consultes, relacionades amb l’àrea de polítiques socials (salut, per les mesures adoptades arran de la pandèmia de la COVID; infància i educació, fruit de les afectacions als infants de les mesures restrictives adoptades; i serveis socials, per accedir als centres de dia de persones dependents), seguit de les àrees de polítiques territorials i administració pública i tributs. Totes aquestes dades es poden consultar en l’informe anual dedicat a l’Aran.

L'any 2008, el Síndic de Greuges de Catalunya va signar un conveni amb el síndic d'Aran per recuperar la figura del proòm com a garant dels drets a l’Aran. L'acord establia el compromís del Síndic d'utilitzar l'aranès en les seves comunicacions i material de difusió, i d'elaborar un informe sobre les actuacions dutes a terme a l'Aran. Aquest acord es va reforçar amb la signatura l'any 2012 d'un conveni de supervisió singularitzada. 

Encara que el Proòm té habilitats canals per presentar queixes des de qualsevol punt del món, el fet d'apropar-se a les localitats més allunyades de la seu a Barcelona li permet conèixer in situ les problemàtiques i conflictes de la zona amb les administracions i empreses que presten serveis bàsics.

Tornar