Notícies

El Síndic insisteix al Parlament que creï la comissió de seguiment de les recomanacions de l’informe aprovat per l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa

15/11/2021

foto

Cal una revisió del Codi penal que derogui o reformi en profunditat la regulació vigent dels delictes de rebel·lió i sedició

Considera necessari el debat sobre una llei d’amnistia

Recorda que els tractaments penitenciaris no poden implicar una renúncia a la pròpia ideologia

Considera que la instrucció de la querella contra l’anterior Mesa del Parlament aniria en contra de la voluntat de l’Assemblea i seria un obstacle més per a la resolució del conflicte per la via del diàleg

El síndic i l'adjunt general han comparegut a la Comissió del Síndic de Greuges del Parlament de Catalunya per als debats dels informes La concessió de l’indult parcial a les persones condemnades per la Sentència 459/2019 del Tribunal Suprem, de setembre de 2021; La Sentència 459/2019 del Tribunal Suprem i la seva repercussió en l’exercici dels drets fonamentals, de gener de 2020, i l’Afectació de drets en l’execució penitenciària de la sentència del Tribunal Suprem 459/2019, de novembre de 2020.

Durant la seva intervenció, el síndic ha manifestat que en els tres informes es destaca que el conflicte territorial que es viu entre Catalunya i la resta de l’Estat té caràcter eminentment polític i en situa l’origen en el resultat d’una interpretació restrictiva dels preceptes constitucionals sobre drets i sobre autogovern territorial.

D’una banda, aquest conflicte polític està produint greus afectacions als drets fonamentals, com ara el dret de participació política per mitjà dels representants elegits, la llibertat d’expressió i de manifestació, i el dret a la llibertat individual.

De l’altra, un conflicte d’aquesta naturalesa només pot tenir una solució política, que s’ha d’articular mitjançant el diàleg entre les diferents opcions polítiques i socials a Catalunya i entre el Govern de l’Estat i les institucions catalanes. El síndic ha destacat que la mateixa Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa recomana enfortir la democràcia espanyola “a través de l’estat de dret, el bon govern i el respecte total als drets humans, sense necessitat de recórrer al dret penal, però amb ple respecte a l’ordre constitucional d’Espanya”.

També recomana “retirar els processos restants contra càrrecs inferiors [...] i no sancionar les persones que han succeït els responsables polítics empresonats”. En aquest sentit, la instrucció de la querella contra l’anterior Mesa del Parlament per haver votat a favor de permetre el debat de dues mocions relatives al dret a l’autodeterminació i la reprovació de la monarquia, emparades pel dret fonamental a la llibertat d’expressió, especialment necessari en el cas de càrrecs electes i protegits jurisdiccionalment pel principi d'inviolabilitat parlamentària, aniria en contra de la voluntat de l’Assemblea i seria un obstacle més per a la resolució del conflicte per la via del diàleg.

En el mateix sentit, els tres informes conclouen que aquest diàleg només és possible en un context lliure de pressió juridicopenal. Per l’anterior, el Síndic insisteix que cal una revisió del Codi penal que derogui o reformi en profunditat la regulació vigent dels delictes de rebel·lió i sedició, de manera que no es puguin interpretar de manera atemptatòria contra drets i llibertats fonamentals com el d’expressió, reunió i manifestació.

També ha manifestat que cal una garantia de la plena llibertat física, econòmica i política de totes les persones implicades en l’anomenat procés sobiranista. Per això, cal ampliar els indults concedits a les persones condemnades per la Sentència 459/2019, tot incloent-hi la pena d’inhabilitació. També demana que es considerin les vies de la llei d’amnistia, que tindria ple encaix constitucional, o l’indult anticipat, per als centenars de càrrecs i persones que tenen pendents judicis penals (incloent-hi agents de les forces i cossos de seguretat de l’Estat). I també caldria aturar la tramitació dels expedients sancionadors del Tribunal de Comptes.

Finalment, en vista de l’experiència de les persones condemnades a penes de presó, des del punt de vista penitenciari, el Síndic ha recomanat reforçar la perspectiva de gènere en els programes individualitzats de tractament. També ha recordat que aquests tractaments mai no poden implicar una renúncia a la pròpia ideologia, cosa que seria una vulneració de la llibertat ideològica i ha demanat reforçar la política penitenciària pròpia de Catalunya, que promou una major flexibilitat en el compliment de la pena, incloent-hi permisos i règims de semillibertat, com a millor via per la reinserció social.

Finalment, el Síndic ha insistit en la necessitat de posar en pràctica la comissió de seguiment de les recomanacions de l’informe aprovat per l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa.

Tornar