Notícies

El Síndic investiga d’ofici la mort de quatre persones en l’incendi en un local ocupat de Barcelona

30/11/2021

foto (c) Google maps

En l’incident han resultat morts els quatre membres d’una família, dos d’ells infants

El Síndic vol conèixer les actuacions dutes a terme pels serveis socials municipals per atendre les necessitats d’aquesta família, especialment en matèria d’habitatge i protecció dels infants

El Síndic ha tingut coneixement a través dels mitjans de comunicació de la mort de quatre persones, dos d'elles infants d'un i tres anys, en un incendi que s'ha produït en un local ocupat irregularment a la ciutat de Barcelona. Segons les informacions publicades, una altra família ha resultat ferida per inhalació de fum.

Segons declaracions del mateix consistori als mitjans de comunicació, els serveis socials de l’Ajuntament eren coneixedors de l'ocupació i de la presència d'infants en el si de la família.

Per l’anterior, el Síndic s’ha adreçat a l’Àrea de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI de l’Ajuntament de Barcelona per conèixer des de quina data eren sabedors de la situació d’ocupació irregular d’aquest local, i sobre les intervencions dutes a terme pels serveis socials per atendre les necessitats bàsiques dels nuclis familiars que vivien al local incendiat i per oferir-los un recurs residencial en condicions dignes d'habitabilitat.

El Síndic també vol saber si els serveis socials havien fet alguna coordinació o assessorament amb els equips d'atenció a la infància i l'adolescència, per garantir als infants una atenció adequada i per estudiar la possible existència de factors de risc per als infants que hi vivien.

El Síndic també s’ha adreçat al Departament d’interior per conèixer si hi havia hagut intervencions d’agents del cos amb relació a aquest local, com també ha estat publicat en mitjans de comunicació.

En el marc d’altres casos, com en el cas de la nau incendiada al barri del Gorg de Badalona, el Síndic ja va recordar que l’habitatge és un element bàsic del benestar psicosocial, cultural i ambiental, i també de la cohesió social, i que aquest habitatge digne i assequible no està garantit a Catalunya amb relació a nombroses persones.

Quant als serveis socials bàsics, el Síndic recorda que la Cartera de serveis socials preveu que un dels recursos de què han de disposar és el servei d’acolliment residencial d’urgència i el servei de residència temporal per a persones adultes en situació d'exclusió social, concebuts com a recursos temporals. Tanmateix, el fet és que molts municipis no disposen d’aquests serveis d'acolliment, i en d'altres que sí que en disposen sovint són insuficients per atendre la demanda.

Tornar