Notícies

El Síndic obre actuació d’ofici per estudiar els criteris utilitzats en la consulta sobre els Jocs Olímpics d’Hivern

01/02/2022

foto (c) Pixabay

El Síndic vol conèixer els motius pels quals el Govern només considera afectada la ciutadania de l'Alt Pirineu i l'Aran

Recorda que per fer efectiu el dret de participació cal garantir un coneixement informat de la població

Caldria considerar la hipòtesi del vot de tots els ciutadans de Catalunya

El passat 22 de gener, el Govern de la Generalitat de Catalunya anunciava la seva intenció de dur a terme un consulta vinculant, durant la primavera de 2022, sobre els Jocs Olímpics d'Hivern Barcelona- Pirineus 2030.

D’acord amb les notícies publicades, la proposta suposaria cridar a votar la ciutadania de més de 16 anys de les comarques de l'Alt Pirineu i l'Aran –el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, l'Alta Ribagorça, l'Alt Urgell, la Cerdanya i la Vall d'Aran–  però exclou les comarques del Ripollès, el Berguedà i el Solsonès.

La població i els equips de govern de les comarques pirinenques no incloses, en especial el Ripollès i el Berguedà, han manifestat la seva disconformitat amb aquest fet perquè consideren que es veuen molt afectades per la decisió de fer o no fer els Jocs Olímpics d'Hivern.

Igualment, alguns dels ajuntaments afectats han denunciat la manca d'informació sobre la proposta i al·leguen que no han estat suficientment informats sobre què es pretén fer, les possibles inversions, les afectacions ambientals, les projeccions econòmiques o les infraestructures, la qual cosa no els permet pronunciar-se en relació amb la proposta del Govern en una eventual consulta, ni informar convenientment la població afectada.

Paral·lelament, el Síndic ha tingut coneixement pels mitjans de comunicació de l’existència d’un informe jurídic del Departament d'Acció Exterior i Govern Obert sobre la viabilitat jurídica de la consulta pel que fa a aquest esdeveniment esportiu, tenint en compte la jurisprudència del Tribunal Constitucional sobre les consultes populars no referendàries.

En aquest context, el Síndic ha obert una actuació d’ofici per estudiar aquest assumpte i ha demanat informació al Departament d’Acció Exterior i Govern Obert. En concret, el Síndic demana tenir accés a l’esmentat informe jurídic, i també demana conèixer els motius pels quals el Govern només considera afectada la ciutadania de l'Alt Pirineu i l'Aran i no d’altres territoris, i com això es conjuga amb el dret a la igualtat entre els ciutadans.

També ha demanat informació sobre quina serà la mostra poblacional amb dret de vot en la pretesa consulta i els motius que sustenten aquesta selecció de població amb dret de vot.

En darrer lloc, el Síndic també vol conèixer els mecanismes establerts pel Govern per garantir informació suficient sobre el projecte a tots els potencials votants i recorda que, per fer efectiu el dret de participació, cal garantir un coneixement informat de la població, que inclou conèixer el model de desenvolupament territorial de la proposta, l'impacte econòmic en el territori, l'impacte ambiental i l'impacte social, entre d’altres.

Tornar