Notícies

Comunicat del Síndic de Greuges davant l'atac armat de Rússia contra Ucraïna

04/03/2022

foto (c) Pixabay

Davant l’agressió armada perpetrada per Rússia, amb el suport de Bielorússia, contra Ucraïna, el Síndic de Greuges ha elaborat un seguit de manifestacions.

  1. Aquest atac armat constitueix una violació de la prohibició de l'ús de la força, infringeix el principi d’igualtat sobirana i atempta contra el respecte a la integritat territorial i a la independència política d’Ucraïna, protegits per la Carta de les Nacions Unides. Així mateix, els continus atacs contra objectius i personal no militar són vulneracions dels Convenis de Ginebra i altres instruments de dret internacional humanitari. Per aquests motius, els responsables polítics de l’agressió i del seu desenvolupament militar poden haver comès crims de guerra i contra la pau, susceptibles de ser enjudiciats pel Tribunal Penal Internacional.
  2. La societat internacional, i en particular l’europea, per mitjà de les seves institucions de cooperació (Consell d’Europa, Unió Europea), té la responsabilitat de promoure totes les accions necessàries per canalitzar un diàleg entre les parts contendents que permeti un alto el foc i una solució pacífica i dialogada a les seves diferències.
  3. Els estats i les institucions europees tenen així mateix el deure d’acollir i protegir els drets de les persones refugiades que fugen del conflicte armat en els termes establerts pel Conveni de Ginebra de 1951.
  4. La Generalitat ha de continuar desenvolupant polítiques d’acollida i impulsar arreu la cultura del foment de la pau.

Així mateix, el Síndic s’ha adreçat als seus homònims d’Ucraïna i Rússia i els ha ofert col·laboració en totes les tasques de protecció dels drets fonamentals. I apel·la a la comunitat europea dels ombudsman perquè impulsin accions dels seus governs adreçades a afavorir el diàleg entre Rússia i Ucraïna, d’una banda, i a assegurar la protecció dels drets de les persones refugiades dins les fronteres dels seus estats, de l’altra.

Per la seva banda, l’Institut Internacional de l’Ombudsman (IOI) ha fet públic un comunicat per condemnar de manera ferma i inequívoca l'ús de la força per resoldre disputes internacionals, el qual insta totes les parts implicades a respectar plenament les seves obligacions internacionals. Des de l’IOI s’ha fet una crida a la prestació immediata de serveis d'emergència i al desenvolupament de centres d'acollida adequats i plenament operatius per a refugiats i persones desplaçades, que ofereixin serveis mèdics i sanitaris, suport psicològic, habitatge i àpats adequats; a la prestació de serveis destinats a reunir les famílies, i al seguiment de les condicions de detenció i del tractament tant de civils com de combatents, d'acord amb les normes de l'ONU (CAT i OPCAT) i del Consell d'Europa (CPT) i el dret internacional. El comunicat ha expressat una profunda solidaritat amb les institucions d’ombudsman d’Ucraïna i els seus equips.

La Xarxa Europea de Defensors de Drets dels Infants (ENOC), en data 28 de febrer de 2022, va emetre una declaració subscrita pel Síndic de Greuges, en què, després de recordar que tant Rússia com Ucraïna han ratificat la Convenció dels drets de la infància, reclama que Rússia aturi la invasió a fi de garantir la protecció de les vides, la seguretat i el benestar dels infants. També demana que s’atengui la necessitat de prestació d’assistència humanitària als infants i joves vulnerables, i la necessitat d’acceptar i protegir els refugiats.

Tornar