El Síndic de Greuges ha presentat avui, 28 de març, l’Informe anual sobre transparència, accés a la informació pública i bon govern, corresponent a l’any 2021, al Parlament de Catalunya. Aquest és el sisè informe que elabora el Síndic des que la Llei 19/2014, de 29 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern, li va encomanar la funció d’avaluar el compliment de les obligacions que s’hi regulen.
Des del punt de vista metodològic, la novetat més important és la implementació d’una prova pilot d’avaluació individual per a 188 administracions i ens públics en el marc de la tècnica del ciutadà ocult, que ja fa anys que és la metodologia general d’avaluació de la resposta a sol·licituds d’accés a la informació pública. Aquestes valoracions individuals han permès a les administracions conèixer els seus resultats i comparar-los amb els d'altres administracions del mateix nivell i amb els del conjunt de les administracions que s'han analitzat a la prova pilot i es poden consultar al web del Síndic, juntament amb l'informe. Pel que fa a la resta d’àmbits analitzats, la metodologia ha estat coincident amb la que es va emprar en anys anteriors i els resultats no ofereixen canvis substancials.
En informes anteriors el Síndic ja alertava d’un estancament en el compliment de les obligacions de la Llei 19/2014, una vegada superada l'etapa inicial de desplegament, i que aquesta situació només es podia superar amb fórmules de cooperació i assistència de les administracions amb més recursos cap a les menys dotades. En paral·lel, també s’assenyalava que per superar aquesta situació calia que els responsables de cada administració tinguessin com una de les seves prioritats donar compliment a les obligacions de la Llei.
En aquest darrer informe es constata que els pocs avenços es mantenen i que, per tant, la majoria de les recomanacions anteriors segueixen sent vigents.
Publicitat activa
Un cop més, el Síndic denuncia que es manté la doble velocitat en publicitat informativa, amb les administracions de menor dimensió, els ens dependents i els de caràcter associatiu clarament per sota de les administracions territorials més grans en el compliment de les obligacions de transparència. També destaca que continua sent molt necessària la intervenció dels ens matrius per millorar el nivell de compliment en publicitat, sobretot en l’àmbit local.
En aquest apartat també manifesta la necessitat que les administracions que publiquen un volum d’informació més elevat vetllin perquè aquesta sigui comprensible per a tothom.
Dret d’accés a la informació pública
A partir dels qüestionaris enviats a les administracions s’han identificat en els darrers tres anys un volum global de sol·licituds al voltant de 10.000 l’any. En aquest sentit, sembla que el coneixement d’aquest dret s’està consolidant entre la ciutadania però encara són moltes les persones que el desconeixen, i el Síndic insisteix en la importància de difondre’n el contingut per promoure’n l’ús.
El percentatge d’entitats que no han donat resposta a la sol·licitud del test del sol·licitant ocult ha disminuït els dos darrers anys de manera consecutiva, circumstància que cal valorar positivament. Tot i això, la xifra encara és massa alta (20% aproximadament). Si a mode de simulacre es projectés aquest percentatge del test al total de sol·licituds que les administracions declaren haver rebut, la xifra resultant seria inacceptablement alta, ja que al voltant de 2.000 sol·licituds haurien quedat pendents de resposta. Per aquest motiu, el Síndic insisteix en la necessitat de crear les unitats d'informació i d'adaptar el procediment d'accés a l'organització pròpia de cada administració, com a mesures per contribuir a millorar les xifres de manca de resposta.
Grups d’interès, bon govern i govern obert
En matèria de grups d’interès no es constaten avenços rellevants, en espera d'una reforma del model legal, que garanteixi la publicitat efectiva de l'activitat d'influència en el conjunt de les administracions públiques.
Pel que fa al bon govern i la bona administració, l’informe destaca que les cartes de serveis han de ser un instrument per fer efectiu el dret de la ciutadania a uns serveis públics de qualitat, sense que fixar uns estàndards mínims de qualitat hagi de ser un obstacle a una gestió eficient dels serveis.
En matèria de govern obert, l’estudi conclou que les administracions han de disposar de canals de comunicació amb la ciutadania que garanteixin una veritable interlocució, i que vagin més enllà de consultes puntuals sobre qüestions concretes.
Finalment, pel que al sistema de garanties, un cop més el Síndic destaca que el règim sancionador de la Llei pràcticament no s'aplica, i insisteix en la necessitat que la Generalitat impulsi un projecte normatiu de revisió que identifiqui els elements que en limiten l’operativitat i que incorpori les modificacions necessàries per superar-los.
RECOMANACIONS
Publicitat
Dret d’accés a la informació pública
Grups d’interès
Bon govern i bona administració
Govern obert
Sistema de garanties