Notícies

El Consell d’Europa aprova la publicació de l’informe de seguiment de la Resolució 2381/2021 sobre Espanya i Turquia

22/06/2022

foto (c) Council of Europe

El document final incorpora elements de la compareixença del síndic davant el Comitè i dels informes elaborats pel Síndic de Greuges 

L’informe del Síndic també destacava que la majoria de recomanacions de la Resolució no s’han adoptat

El text publicat subratlla que el Tribunal Suprem ha decidit revisar la concessió dels indults

El Comitè d’Afers Legals i Drets Humans del Consell d'Europa va analitzar en la sessió d’ahir el grau de compliment de les recomanacions contingudes en l'informe que va aprovar fa un any amb el títol Han de ser jutjats els polítics per les manifestacions fetes en l'exercici del seu mandat?, en el qual s'abordava la situació de l'estat de dret a Espanya i a Turquia. D’acord amb el relator, el propòsit de l’informe de seguiment és avaluar si Turquia i Espanya han implementat, i fins a quin punt, les recomanacions de l'Assemblea adreçades a tots dos països en la Resolució.

Entre altres elements, l’informe subratlla que queden pendents diverses causes criminals contra càrrecs o excàrrecs a Catalunya, amb especial menció als diversos polítics que viuen a l’estranger, i considera preocupant que els indults siguin objecte de revisió pel Tribunal Suprem i que resti pendent la revisió dels delictes de sedició i rebel·lió.

L’informe cita el Síndic de Greuges de Catalunya en diverses ocasions. Per exemple, inclou que la institució assenyala que la majoria dels procediments contra els càrrecs públics no han finalitzat, ja que molts encara estan sent investigats. Tot el cos policial de la Generalitat de Catalunya (agents policials i responsables polítics) va ser absolt, com també ho van ser els membres de la Comissió Electoral de Catalunya, tot i que per a aquests últims encara hi ha pendent el recurs de la fiscalia. Un altre grup d’unes cinquanta persones, entre les quals un bon nombre d'alcaldes i alcaldesses, encara estan sent també investigades.

L'informe també recorda un informe anterior de l'Assemblea Parlamentària que avalava la Llista de verificació de l'estat de dret de la Comissió de Venècia, que recorda els elements essencials de l'estat de dret tal com el defineix el Consell d'Europa, que són: 1. legalitat, inclòs un procés legislatiu transparent, responsable i democràtic; 2. seguretat jurídica; 3. prohibició de l'arbitrarietat; 4. accés a la justícia davant de tribunals independents i imparcials, també per a la revisió de procediments administratius; 5. respecte a les persones i als drets, i 6. igualtat i no discriminació davant la llei. També recull el recordatori del Síndic sobre el fet que l'Assemblea ja ha advertit contra una interpretació formalista de l'estat de dret.

Rafael Ribó ja va comparèixer el passat mes d’abril a davant el Comitè d'Afers Legals i Drets Humans de l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa per fer una valoració del compliment de les recomanacions fins aleshores. En aquest context, el Síndic de Greuges ha lliurat aquesta setmana a l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa un document d’actualització del seu informe Seguiment de la Resolució 2381/2021 de l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa, el qual feia una valoració del grau d’assoliment de les recomanacions formulades.

Aquest últim informe del Síndic ha estat recollit en les conclusions que es van presentar ahir, que van ser defensades pel diputat Boriss Cilevičs, principal redactor de l’informe.

El Síndic s’ha adreçat recentment al Comitè per informar que no hi ha hagut canvis respecte de qüestions com la reforma dels delictes de rebel·lió i sedició, les causes davant les diferents jurisdiccions inferiors o el Tribunal de Comptes i el desenvolupament de la mesa de diàleg, entre d’altres. En conclusió, considera que la descripció del grau de compliment de les diferents recomanacions de la resolució adreçades a Espanya continua sent plenament vigent en la majoria dels punts. I en concret, una de les novetats que sí que val la pena destacar se centra, sobretot, en la segona recomanació de la Resolució 2381/2021 adreçada a Espanya, que demanava indultar o alliberar els polítics catalans condemnats pel seu paper en l'organització del referèndum de l'octubre de 2017, a més de considerar la possibilitat de deixar sense efecte els procediments d'extradició interposats als polítics catalans que són a l’exterior. Si a finals d’abril el Síndic constatava que el Govern de l’Estat havia indultat parcialment les persones condemnades a penes de presó per la Sentència 459/2019, avui cal destacar que la Sala Cinquena del Tribunal Suprem ha canviat el seu criteri inicial i ha decidit revisar la concessió d’aquests indults. I en concret, en data 24 de maig de 2022, va acceptar els recursos que tres partits polítics i altres recurrents havien presentat contra la denegació inicial de revisar els indults.

En aquest context, el Síndic recorda que, d’acord amb la llei espanyola, la decisió de concedir o no un indult correspon de forma lliure i exclusiva a l’executiu i que la revisió jurisdiccional d’aquesta decisió només es pot basar en qüestions estrictament de procediment. El canvi de criteri del Tribunal provoca una altra vegada en els indultats la inquietud d'una possible revocació que podria suposar tornar a empresonar-los per acabar de complir la condemna.

Tornar