Notícies

El Síndic debat els principals reptes de la institució amb l’executiva europea de l’Institut Internacional de l’Ombudsman

28/06/2022

foto

La trobada ha comptat amb la participació dels principals càrrecs de l’IOI Europa, actuals i anteriors

S’ha debatut sobre el paper dels ombudsman en situacions de crisi com l’actual

El Síndic ha volgut destacar els riscos associats a la intel·ligència artificial per als drets de les persones

El Síndic de Greuges de Catalunya ha organitzat una jornada en el marc de l’Institut Internacional de l’Ombudsman (IOI), del qual Ribó va presidir el capítol europeu fins al maig del 2021. La trobada ha tingut l’objectiu de debatre sobre el passat d’aquesta institució i les conclusions i lliçons apreses al llarg dels darrers anys; el present i les amenaces actuals als drets humans; els principals reptes de futur, i els objectius i la necessitat de treballar en xarxa per millorar la qualitat de les institucions d’ombudsman.

A la jornada hi han assistit Andreas Pottakis, president de l’IOI Europa i actual defensor grec; Rob Behrens, vicepresident de l’IOI Europa i ombudsman parlamentari i dels serveis de salut del Regne Unit, i Catherine de Bruecker, exvicepresidenta de l’IOI Europa i actual defensora del poble de Brussel·les, que va liderar la Junta Europea de l’Institut juntament amb Rafael Ribó, expresident europeu de l’IOI. 

En primer lloc, s’ha debatut sobre els reptes conceptuals i l’evolució història de les defensories, sobre el paper dels defensors en temps de crisi i sobre el funcionament de les polítiques d’acollida dels refugiats ucraïnesos. També s’han destacat algunes bones pràctiques en matèria de drets humans.

En segon lloc, el debat s’ha centrat en com la intel·ligència artificial (IA) té una clara incidència en els drets de la ciutadania i com això interpel·la directament a les  institucions d’ombudsman.

En aquest punt, Rafael Ribó ha volgut parlar dels principals riscos associats a la IA per als drets de les persones i n’ha destacat l’opacitat, la discriminació i la possible vulneració del dret a la privacitat i la protecció de dades personals. Davant d’això, cal plantejar-se que la protecció que ofereix el marc jurídic general sembla insuficient per fer front als riscos específics que les tecnologies d’IA poden generar.

En aquest sentit, si bé la normativa europea de protecció de dades personals constitueix un bon punt de referència i els paràmetres i mecanismes de protecció que preveu poden ser útils també per protegir altres drets de les persones que puguin resultar afectats per l’aplicació de tecnologies d’IA, hi ha alguns aspectes que cal regular prioritàriament, com ara la prevenció i la gestió de riscos, la transparència i la intel·ligibilitat, el rendiment de comptes, la minimització de dades, l’equitat en l’accés o la conveniència de crear un mecanisme de control i supervisió.

El març del 2020, el Síndic, en el marc de l’IOI, ja va organitzar un Seminari Internacional sobre Intel·ligència Artificial i Drets Humans: reptes, rols i eines de les institucions de l’Ombudsman. Les jornades van articular-se al voltant de cinc taules rodones que tenien com a eix vertebrador la intel·ligència artificial i la importància de l’aplicació i la reglamentació en matèria de drets humans dins aquest camp. Durant la jornada d’avui Rafael Ribó ha lliurat als seus homòlegs el document que recull les principals conclusions d’aquelles jornades

Tornar