Notícies

Representants de l’equip de la síndica participen en la Conferència de l’Associació Internacional de Comissaris Lingüístics

09/09/2022

foto (c) Pixabay

Del 7 al 9 de setembre té lloc la setena Conferència anual de la IALC

La IALC és una associació que té per objectiu unificar esforços en la defensa dels drets lingüístics

Membres de l’equip de la síndica de greuges de Catalunya s’han desplaçat a Bilbao per participar en la setena Conferència anual de l’Associació Internacional de Comissaris Lingüístics (IALC).

Aquesta conferència, organitzada enguany per l’Ararteko i en la qual també ha participat el comissari de Llengües Oficials del Canadà, Raymond Théb, ha tingut per objectiu debatre sobre qüestions com l’impacte de la covid sobre les llengües minoritàries, els reptes que suposen les xarxes socials i el paper que tenen les llengües oficials en el context de les funcions dels defensors del poble.

L’associació IALC va ser constituïda a Barcelona el març del 2014 amb l’objectiu d’unificar esforços en la defensa dels drets lingüístics, i la institució del Síndic de Greuges en va ser un dels membres fundadors, juntament amb altres institucions del Canadà, Irlanda, Bèlgica, Kosovo, Finlàndia, Sud-àfrica i Sri Lanka. Actualment, la missió de la IALC és potenciar el paper dels comissaris de llengua arreu del món, promoure bones pràctiques i nivells d’excel·lència, i fomentar la igualtat i la diversitat lingüístiques.

Durant la Conferència, l’equip de la síndica ha volgut compartir amb la resta d’institucions el treball que s’ha fet aquest any en relació amb la garantia dels drets lingüístics, i ha explicat el contingut de l’informe Drets i usos lingüístics dels infants i adolescents a Catalunya: l'escola com a garant de la igualtat d'oportunitats.

L’informe, presentat el passat mes de març, va ser elaborat a partir dels resultats d’una enquesta sobre els usos lingüístics en l’àmbit escolar a Catalunya. Concloïa que el model lingüístic escolar català ajuda a reduir les desigualtats educatives en l’aprenentatge de les llengües oficials, i que l’ús de les llengües oficials en l’ensenyament es pot garantir sense necessitat d’aplicar una proporció mínima.

La conferència anterior va tenir lloc a Toronto (Canadà) el juny de 2019 i va servir per debatre sobre el paper fonamental dels defensors lingüístics en la protecció de les comunitats amb llengües minoritàries, els quals són eines indispensables per a la integració de la societat, la construcció de la pau i la prevenció de conflictes en societats multiètniques i multilingües.

Tornar