Segons paraules de la comissària Djuna Mijatovic, "quan parlem de drets humans parlem en la mateixa llengua"
La síndica de greuges de Catalunya, Esther Giménez-Salinas, s'ha desplaçat a Brussel·les i Estrasburg per reunir-se amb diferents autoritats europees que treballen en la protecció dels drets i les garanties de la ciutadania.
Avui s'ha reunit a Estrasburg amb Dunja Mijatovic, comissària europea de drets humans, per abordar el paper dels ombudsman europeus en moments difícils com els actuals, en un context de crisi social, energètica i econòmica.
El febrer de 2022, la comissària va sol·licitar la reforma de la Llei de seguretat ciutadana per adequar-la a les normes europees i internacionals de drets humans. En relació amb el cas Pegasus, va demanar als estats membres del Consell d'Europa que imposessin una moratòria estricta sobre l'exportació, la venda, la transferència i l'ús de programaris espia, i que establissin un marc legislatiu precís i compatible amb els drets humans per a l'ús de la tecnologia de vigilància moderna.
També ha mostrat en diverses ocasions la seva preocupació per les greus violacions dels drets humans contra els refugiats, els sol·licitants d'asil i els migrants, que segons ella s'han convertit en una característica permanent de les pràctiques de control de la migració a moltes de les fronteres d'Europa.
Paral·lelament, la síndica de greuges també ha mantingut una trobada amb la secretària general de l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa, Despina Chatzivassiliou-Tsovilis, que ha estat la primera dona a ocupar el càrrec en els 73 anys de la història de la institució.
A Estrasburg, Giménez-Salinas també s'ha reunit amb l'ambaixador permanent d'Espanya al Consell d'Europa, Manuel Montobbio, per parlar del plantejament de la Comissió de Venècia davant els reptes dels estats de dret, la democràcia i la globalització.
En la seva estada a Brussel·les, el 15 de febrer, la síndica de greuges es va reunir amb Marc Bertrand, defensor de Valònia i vicepresident de l'Associació d'Ombudsman i Mediadors de la Francofonia (AOMF), amb l'objectiu de traçar estratègies de col·laboració entre ambdues institucions en la garantia dels drets bàsics de la ciutadania.
L'AOMF té com a missió principal promoure el paper dels ombudsman als països de parla francesa i fomentar el desenvolupament i la consolidació d'institucions de mediació independents. Durant la reunió es va acordar seguir col·laborant en l'intercanvi d'experiències per millorar la garantia dels drets de les persones.