Notícies

La síndica obre una actuació d’ofici arran de la mort d’una adolescent a Sallent i l’estat greu de la seva germana

23/02/2023

foto

S’ha adreçat al Departament d’Educació i a l’Ajuntament de Sallent per demanar informació sobre els fets

Les dades mostren un increment del malestar emocional entre infants i joves

La institució del Síndic de Greuges ha tingut coneixement pels mitjans de comunicació dels fets ocorreguts al municipi de Sallent, en què dues noies de dotze anys es van precipitar des del balcó de casa seva. Una de les noies va morir i l'altra va resultar greument ferida. D’acord amb les notícies publicades, les noies rebien ajuda psicològica a l’institut.

Per poder valorar el cas, la institució ha obert una actuació d’ofici i s’adreçarà al Departament d’Educació i a l’Ajuntament de Sallent per demanar informació. Es vol saber si l'institut tenia coneixement d'alguna situació de possible assetjament cap a les dues germanes o si s’havia detectat malestar emocional, i quines actuacions s'havien emprès. També es preguntarà als serveis socials si coneixien la família afectada i en feien un seguiment, i, si és així, quina valoració fan de la seva situació.

És molt preocupant la situació de la salut mental dels infants i adolescents, ja que les dades mostren un increment del malestar emocional, especialment des de la pandèmia. En aquest sentit, els indicadors de benestar subjectiu dels infants que conté l’Enquesta de salut de Catalunya (ESCA) mostren en els darrers cinc anys un increment sostingut de la probabilitat de patir problemes de salut mental. Des de l’any 2017 fins a l’any 2020, aquesta probabilitat ha passat del 5,1% al 10,6%.

En l'Informe sobre els drets de l'infant 2022, es denunciava que els infants i adolescents socialment menys afavorits tenen més del doble de probabilitats de patir un trastorn mental que els infants socialment més afavorits (12,0% i 5,4%, respectivament), i a més tenen més dificultats per accedir als recursos que necessiten.

Tot i que el Departament de Salut ha fet actuacions per mitjà del Pla director de salut mental i addiccions, la xarxa pública de salut mental infant i juvenil segueix presentant problemes importants de cobertura.

En aquest context, i alertats per l'augment de casos i els resultats de l'enquesta de benestar emocional realitzada als centres educatius, els departaments d'Educació i de Salut han posat en marxa la Guia per a l'abordatge de la conducta suïcida i les autolesions no suïcides als centres educatius.

Tornar