Notícies

Rafael Ribó rep la medalla d'or de l'IOI per la seva trajectòria en la defensa dels drets

08/05/2023

foto

Ribó ha agraït el reconeixement i ha destacat la importància de l’IOI, especialment en la defensa dels ombudsman que es veuen amenaçats

Rafael Ribó, que va ser síndic de greuges de Catalunya entre el 2004 i el 2022, ha estat guardonat avui amb l'Orde d'Or al Mèrit de l'Institut Internacional de l'Ombudsman (IOI) pel seu compromís i treball amb aquesta institució. L'acte, que ha tingut lloc a Viena, ha volgut reconèixer la tasca de Ribó en la protecció dels drets humans al món, la seva dedicació i el suport que ha mostrat als seus homòlegs que han estat amenaçats per portar a terme les tasques que tenien encomanades.

L'acte de lliurament ha estat presidit per Chris Field, president de l'IOI i ombudsman d'Austràlia Occidental, que ha volgut destacar "la passió de Rafael Ribó pels drets humans".

Durant el seu discurs, Ribó, que s’ha mostrat emocionat i agraït per aquest reconeixement, ha destacat la importància de l'IOI en la garantia dels drets de les persones. També ha volgut parlar dels reptes que tenen les institucions d'ombudsman al món, entre els quals hi ha el de defensar els ombudsman que es veuen amenaçats i aplicar els principis de Venècia, que es van elaborar amb l'objectiu de ser un referent internacional de les directrius que han de seguir els estats per protegir aquestes institucions.

L'Institut Internacional de l'Ombudsman va ser creat el 1978 i és una organització internacional d'institucions de defensors que agrupa ombudsman d'arreu del món. Té com a objectius principals promoure el concepte i la institució de l'ombudsman i potenciar l'intercanvi d'informació i experiències entre les diferents institucions. Rafael Ribó en va ser director europeu des del 2009 i president regional d'Europa des del 2016.

Tornar