Notícies

''Els infants només tenen drets de veritat quan tenen una família''

18/05/2023

foto

La síndica considera que els serveis residencials han de ser l’últim recurs i que cal més suport a les famílies per superar les situacions de risc

La síndica de greuges, Esther Giménez-Salinas, ha participat al III Congrés de Família, Infància i Capacitat, organitzat pels col·legis d’advocats de Màlaga, Barcelona i Antequera i per la Plataforma Familia&Derecho. S’hi han tractat temes com l’assetjament a les xarxes socials i el sistema de protecció de menors, entre d’altres.

El Congrés ha reunit advocats especialistes en l’àmbit de la infància de tot Espanya, però també hi han tingut cabuda professionals dels àmbits de les relacions amb la família, tant de l’àmbit jurídic com social.

Juntament amb el defensor del poble, Àngel Gabilondo, i el defensor del poble andalús, Jesús Maeztu, la síndica ha intervingut en la tercera taula rodona, que portava per títol “La defensa de l’interès del menor. Ministeri Fiscal, el defensor judicial i les entitats de protecció de la infància. El desemparament”.

Giménez-Salinas ha parlat de la diferència que hi ha entre el sistema de justícia juvenil i el de protecció, i de com fa més de trenta anys es van aconseguir determinades garanties en aquests sistemes. La síndica ha volgut posar en valor el bon resultat del canvi de mesures que es va implementar aleshores, com ara el tractament en llibertat dels menors, tal com demostra el fet que avui, malgrat el pas del temps, l’internament només s’apliqui en un 10 % dels casos.

També ha parlat del procediment de resolució administrativa de desemparament, que hauria de ser un sistema eficaç de protecció. Actualment, quan es considera que un menor pot trobar-se en situació de risc o desemparament, l’Administració pot retirar-lo del seu nucli familiar de manera preventiva, és a dir, només amb una sospita, sense que aquesta decisió necessàriament sigui avalada per un jutge.

Tanmateix, Giménez-Salinas és partidària que sempre que sigui possible els infants es puguin quedar amb les seves famílies, amb la vigilància i l’ajuda que siguin necessàries, perquè, segons ha dit: “els infants haurien de tenir el dret a créixer amb la seva família i, en cas que no sigui possible, amb una família extensa o acollidora“. Així, la síndica ha insistit un cop més que els serveis residencials han de ser l’últim recurs i que les famílies han de rebre tot l’ajut social per superar les dificultats que les han portat a una situació de risc.

Abans de decretar un desemparament s’ha d’actuar de forma preventiva i ajudar les famílies per evitar una separació, que amb el temps s’acostuma convertir en crònica. La síndica ha declarat que “molts casos de negligència per part dels pares es deuen a una situació conflictiva, i particularment a la pobresa”, i ha afegit que “hem d’anar molt amb compte de no criminalitzar la pobresa“.

Els dos defensors i la síndica han insistit en la necessitat d’escoltar molt més els adolescents.

Per concloure, la síndica ha manifestat la seva gran preocupació pels dos col·lectius que considera més vulnerables: els infants i la gent gran: “Són dos col·lectius invisibilitzats i no se'ls escolta prou”.

Tornar