Notícies

La síndica constata un retard per accedir als especialistes en salut mental

10/10/2023

foto (c) Unsplash

#DiaMundialdelaSalutMental

La institució ha obert una actuació d’ofici per analitzar la situació de la salut mental a Catalunya

El risc de tenir una depressió s’ha incrementat un 59 % des de l’any 2019

Els problemes de salut mental afecten especialment la població més vulnerable

Amb motiu del Dia Mundial de la Salut Mental, la institució del Síndic de Greuges ha volgut fer balanç de les actuacions que s’han dut a terme en matèria de salut mental els darrers anys i dels principals problemes que l’afecten, especialment després de l’impacte que va suposar la pandèmia de la covid-19.  

La sindica de greuges constata amb preocupació que alguns recursos en salut mental són insuficients des de fa temps, i que arran de la pandèmia s'han evidenciat encara més aquestes mancances. En aquest sentit, els darrers anys la institució ha rebut més queixes i consultes relacionades amb aquetsa qüestió. Concretament, des del 2018 aquest tipus de queixes s’han incrementat un 41 %. I moltes exposen problemes d’accessibilitat i demores de les llistes d’espera per accedir a la primera visita amb professionals dels centres de salut mental. En algun dels darrers casos que hem estudiat, el centre d’atenció primària va qualificar la derivació de preferent, però tot i això no es va donar hora per a l’atenció especialitzada de psiquiatria fins quatre mesos després.

A més, en les respostes que el Departament de Salut dona a les peticions d’informació de la institució relacionades amb la salut mental, es reconeix un “dèficit de professionals, que fa que s’estiguin dilatant de manera significativa els temps d’espera”.

Amb la voluntat d’anar més enllà dels casos concrets, la institució ha obert una actuació d’ofici per analitzar la situació de saturació de la salut mental comunitària a Catalunya.

L’Enquesta de salut de la població mostra que actualment el 24 % de la població major de quinze anys pateix malestar emocional, i que l’11 % manifesta tenir una depressió moderada o greu. De l’anàlisi de les dades se’n desprèn que els problemes de salut mental afecten especialment la població més vulnerable: la prevalença de patir una depressió moderada o greu entre la població socialment desfavorida dobla la de la població socialment més afavorida (12,8 % contra 6,6 %).

La síndica es mostra preocupada perquè alguns d’aquests indicadors han empitjorat si els comparem amb anys anteriors a la pandèmia de la covid-19: mentre que el 2019 el percentatge de la població que manifestava patir depressió moderada o greu era del 7,2 %, el 2022 aquesta xifra s’enfila fins al 10,9 %, la qual cosa representa un increment del 59 %.

En conseqüència, la síndica treballarà perquè totes les administracions implicades duguin a terme les actuacions necessàries per garantir el benestar emocional i la salut mental de les persones.

Tornar