Jaume Saura i Estapà és l'adjunt general del Síndic de Greuges des del juny de 2015. Assisteix i representa la síndica en la seva absència. Ha estat vinculat a la institució del Síndic de Greuges des del 2010 en qualitat de membre de l'Equip de Treball i coordinador del Consell Assessor del Mecanisme Català de Prevenció de la Tortura (l'anterior Autoritat Catalana de Prevenció de la Tortura).
És doctor en Dret per la Universitat de Barcelona (UB) i va rebre el Premi Extraordinari de Doctorat del curs 1993/1994. És també catedràtic de Dret Internacional Públic i Relacions Internacionals de la UB i ha combinat docència i recerca, entre d'altres, en l'àmbit de la protecció internacional dels drets humans. Ha estat professor visitant de la Loyola Law School de Los Angeles i d'altres universitats europees i llatinoamericanes.
Té una extensa trajectòria com a observador internacional de processos electorals que va iniciar l'any 1994 com a observador de les Nacions Unides a les eleccions de Sud-àfrica. Des de llavors ha desenvolupat aquesta tasca en diversos comicis d'arreu del món (Palestina, Bòsnia-Hercegovina, el Togo, Timor Oriental, el Perú i Guatemala).
Des de l'any 2004 i fins al 2015 va ser el president de l'Institut de Drets Humans de Catalunya. També va ser director adjunt del Centre d'Estudis Internacionals de la UB entre els anys 2000 i 2007.
Ha estat membre de la Comissió de Justícia Penal Internacional (2010-2015) i de diverses entitats socials i acadèmiques (Associació per a les Nacions Unides a Espanya, American Society of International Law, Associació Internacional de Juristes pel Sàhara Occidental, etc.). També ha estat coordinador acadèmic del programa Dret al Dret de la UB, en el període 2007-2015, i del programa oficial de doctorat en Dret i Ciència Política de la UB (2011-2015).
És autor de diversos llibres i articles sobre drets humans, dret internacional humanitari i l'ús de la força en les relacions internacionals.
Dades de contacte
Telèfon: 933 040 108
Correu electrònic: adgeneral@sindic.cat
Aida C. Rodríguez és l'adjunta per a la defensa dels drets dels infants i dels adolescents del Síndic de Greuges des del 18 d'abril de 2023. Assisteix la síndica i exerceix les competències delegades en la protecció dels infants i els adolescents en el context de la Convenció internacional dels drets dels infants. Abans d'ocupar el càrrec d'adjunta va ser directora de l'àrea de drets socials de la institució.
És doctora cum laude en Ciències de l'Educació i llicenciada en Filosofia per la Universitat Ramon Llull (URL), a més de tenir el Màster en Ciutadania i Drets Humans de la Universitat de Barcelona (UB).
La seva tesi doctoral La justícia restaurativa: una transformació ètica de la justícia penal tradicional va rebre el premi ADR Justícia 2022 que atorga el Departament de Justícia per mitjà del Centre de Mediació de Catalunya.
En l’àmbit acadèmic ha estat professora associada al Departament d'Humanitats de La Salle-URL (2014-2022) i professora del Màster en Models i Estratègies d'Acció Social i Educativa en la Infància i l’Adolescència (MEIA) a la Facultat d'Educació Social i Treball Social Pere Tarrés de la URL. També ha estat investigadora col·laboradora del Grup de Recerca Innovació i Anàlisi Social (GIAS) de la mateixa facultat (2015-2022), on ha investigat principalment sobre qüestions relacionades amb drets humans, justícia restaurativa, sistema penal, educació i ètica.
Va ser cap de projectes de la Càtedra de Justícia Social i Restaurativa Pere Tarrés (2016-2022) i, anteriorment, havia estat coordinadora d'activitats al Grup sobre Justícia Restaurativa de la Facultat de Dret d'ESADE, URL (2014-2016).
També ha estat formadora del Departament d'Educació per a equips directius i docents sobre pràctiques restauratives i enfocament restauratiu global a educació primària i secundària (2020-2022); té el certificat d'aptitud pedagògica per la UB (2003), i ha estat professora d’educació secundària i batxillerat en les matèries de llengua catalana, història i filosofia, principalment (2008-2013).
El curs 2007/2008 se li va concedir la beca Leonardo da Vinci i va fer una estada a Berlín, on va poder treballar qüestions relacionades amb la filosofia política, el neoconservadorisme americà i la seva recepció del platonisme.
Va ser membre i fundadora de l'associació Informa't Bcn! – Moviment per a la informació ciutadana (2011-2014), associació dedicada a l’anàlisi de problemàtiques socials a través de l’organització de conferències i la publicació d’articles.