Adjunts a la síndica

Adjunt general 

Jaume Saura i Estapà és doctor en Dret per la Universitat de Barcelona (UB) i Premi Extraordinari de Doctorat del curs 1993/1994. És també catedràtic de Dret Internacional Públic i Relacions Internacionals de la UB i ha combinat docència i recerca, entre d’altres, en l’àmbit de la protecció internacional dels drets humans. Ha estat professor visitant de la Loyola Law School de Los Angeles i d’altres universitats europees i llatinoamericanes.

Té una extensa trajectòria com a observador internacional de processos electorals que va iniciar l'any 1994 com a observador de les Nacions Unides a les eleccions de Sud-àfrica. Des de llavors ha desenvolupat aquesta tasca en diversos comicis d'arreu del món (Palestina, Bòsnia-Hercegovina, el Togo, Timor Oriental, el Perú i Guatemala).

Des de l'any 2004 i fins al 2015 va ser el president de l'Institut de Drets Humans de Catalunya. També va ser director adjunt del Centre d'Estudis Internacionals de la UB entre els anys 2000 i 2007.

Ha estat membre de la Comissió de Justícia Penal Internacional (2010-2015) i de diverses entitats socials i acadèmiques (Associació per a les Nacions Unides a Espanya, American Society of International Law, Associació Internacional de Juristes pel Sàhara Occidental, etc.). També ha estat coordinador acadèmic del programa "dret al Dret" de la UB, en el període 2007-2015, i del programa oficial de doctorat en Dret i Ciència Política de la UB (2011-2015).

Jaume Saura és autor de diversos llibres i articles sobre drets humans, dret internacional humanitari i l'ús de la força en les relacions internacionals.

Ha estat vinculat a la institució del Síndic de Greuges des del 2010 en qualitat de membre de l’Equip de Treball i coordinador del Consell Assessor del Mecanisme Català de Prevenció de la Tortura (l’anterior Autoritat Catalana de Prevenció de la Tortura).

Des del juny de 2015 és l’adjunt general del Síndic de Greuges.

 L'adjunt general assisteix, representa i supleix la síndica en la seva absència.

 

Adjunta per a la defensa dels drets dels infants i dels adolescents

Aida C. Rodríguez és doctora cum laude en Ciències de l’Educació, llicenciada en Filosofia per la Universitat Ramon Llull (URL) i té el Màster en Ciutadania i Drets Humans de la Universitat de Barcelona.

La seva tesi doctoral, La justícia restaurativa: una transformació ètica de la justícia penal tradicional, va rebre el Premi ADR Justícia 2022 que atorga el Departament de Justícia, per mitjà del Centre de Mediació de Catalunya.

Cap de projectes de la Càtedra de Justícia Social i Restaurativa Pere Tarrés (2016-2022).

Professora associada a La Salle (URL), Departament d’Humanitats (2014-2022) i professora del Màster en Models i Estratègies d’Acció Social i Educativa en la Infància i Adolescència (MEIA) a la Facultat d'Educació Social i Treball Social Pere Tarrés.

Investigadora col·laboradora del Grup de Recerca Innovació i Anàlisi Social (GIAS) de la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés, URL (2015-2022), ha treballat principalment sobre qüestions relacionades amb la justícia restaurativa, drets humans, sistema penal, educació, ètica i justícia social.

Formadora en pràctiques restauratives i enfocament restauratiu global al personal docent de centres d’educació primària i secundària del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya (2020-2022).

Membre fundadora de l’associació Informa’t Bcn! – Moviment per a la informació ciutadana (2011-2014).

Coordinadora d’activitats al Grup sobre Justícia Restaurativa de la Facultat de Dret d’ESADE, URL (2014-2016).

Professora de filosofia, humanitats i llengua a l’ESO i batxillerat (2008-2013).

Beca Leonardo da Vinci a Berlín, Alemanya (2007-2008).

L'adjunta per a la defensa dels drets dels infants i dels adolescents assisteix la síndica i exerceix les competències delegades en la protecció dels infants i els adolescents en el context de la Convenció internacional dels drets dels infants.