Jordi Palou Loverdos és l'adjunt general de la síndica de greuges des del 3 de febrer de 2025. Assisteix i representa la síndica en la seva absència. Ha estat vinculat a la institució del Síndic de Greuges des del 2018, quan va col·laborar en la diagnosi del Pla de drets humans de Catalunya en la formulació del dret a la veritat, a la justícia, a la reparació i a les garanties de no repetició, i del dret a la pau, juntament amb l'Institut Novact de Noviolència. El juliol de 2024 es va incorporar a la institució com a assessor i responsable de l'àrea de mediació/conciliació, justícia restaurativa i mètodes adequats de solució de conflictes amb perspectiva restaurativa.
Té un màster en Dret Penal i Ciències Penals i estudis de doctorat en la mateixa disciplina de la Universitat de Barcelona (tesi en procés), i un postgrau i un màster en Mediació i Resolució de Conflictes de la Universitat Ramon Llull. Ha estat professor en els àmbits dels drets humans, la mediació i la resolució pacífica de conflictes en diverses universitats nacionals i internacionals, com l'institut d'estudis polítics Sciences Po de París, i professor visitant de la Universitat Estatal Rutgers de Nova Jersey - Centre per a l'Estudi del Genocidi i els Drets Humans.
Ha exercit d'advocat des de l'any 1990 (Il·lustre Col·legi de l'Advocacia de Barcelona i International Criminal Bar) en les especialitats de dret penal nacional (adults i menors) i internacional (crims internacionals), i dret de família i menors. Està acreditat per actuar davant el Tribunal Penal Internacional (la Haia, Països Baixos). També és consultor nacional i internacional en matèries especialitzades relacionades amb la pau, la justícia i els drets humans. Els darrers vint-i-quatre anys ha participat en el procés de justícia universal que investiga crims internacionals comesos a Ruanda i a la República Democràtica del Congo, on ha defensat víctimes catalanes, espanyoles, ruandeses i congoleses.
Des del 1998 ha exercit com a mediador de conflictes i està acreditat pel Centre de Mediació de Catalunya (Generalitat de Catalunya). Ha ofert vies de transformació i solució de conflictes en nombroses circumstàncies, amb la constitució d'AEQUITAS, Centre de Mediació i Resolució Alternativa de Conflictes, mediant entre persones, col·lectius i organitzacions. Va ser el mediador principal del procés polític Diàleg Intraruandès (2004-2011). Ha estat, també, supervisor en justícia restaurativa i conciliació pública de l'equip de mediació penal juvenil de la Generalitat de Catalunya (2005-2011) i supervisor dels mediadors acreditats pel Centre de Mediació de Catalunya (2010-2011).
El Govern de la Generalitat de Catalunya el va nomenar director general del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya (2011-2016) i, a proposta de la síndica de greuges de Catalunya, va ser nomenat membre del Sistema Intern d'Informació del Parlament (SIIP) del Parlament de Catalunya (2023-2025).
Ha rebut el primer premi de mediació de l'Associació de Professionals de la Mediació de Conflictes de Catalunya (ACDMA) pel seu assaig Mediació en conflictes: vers un bumerang harmònic (2003); la Menció Especial del Jurat de l'Oficina de Promoció de la Pau i els Drets Humans de la Generalitat de Catalunya (2010) per la publicació Justícia internacional, pillatge de guerra, drets humans i multinacionals, de Materials de Pau i Drets Humans; el Premi Valors 2015 de l'Advocacia Catalana, atorgat pels catorze col·legis d'advocats que integren el Consell de l’Advocacia Catalana, en reconeixement de les seves aportacions en l'àmbit de la justícia universal, la mediació en conflictes i la resolució pacífica de controvèrsies a escala nacional i internacional. Així mateix, ha rebut el Premi ADR Justícia 2022, atorgat pel Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya, per l'organització i realització de la iniciativa en justícia restaurativa de les audiències memorials a Catalunya sobre la Guerra Civil i la dictadura franquista, com a millor iniciativa en mediació i resolució alternativa de conflictes. També ha rebut el Premi de la Dignitat 2023 per la mateixa iniciativa.
Ha estat membre fundador de la Comissió de Justícia Penal Internacional i Drets Humans i de la Comissió de Mediació de l'Il·lustre Col·legi de l'Advocacia de Barcelona (ICAB). També ha estat membre de la Comissió de Memòria Històrica de l'ICAB, vicepresident de Novact, vicepresident de la Fundació Ficat i director i membre del Patronat de la Fundació Carta de la Pau dirigida a l'ONU (2018-2024).
Ha col·laborat en diversos mitjans de comunicació nacionals i internacionals (televisió, ràdio i premsa escrita). És autor de diversos llibres i articles especialitzats sobre drets humans, justícia universal, justícia restaurativa, justícia transicional, crims contra la humanitat, dret internacional humanitari, mediació i resolució pacífica de conflictes.
Dades de contacte
Telèfon: 933 040 108
Correu electrònic: adgeneral@sindic.cat
Aida C. Rodríguez és l'adjunta per a la defensa dels drets dels infants i dels adolescents del Síndic de Greuges des del 18 d'abril de 2023. Assisteix la síndica i exerceix les competències delegades en la protecció dels infants i els adolescents en el context de la Convenció internacional dels drets dels infants. Abans d'ocupar el càrrec d'adjunta va ser directora de l'àrea de drets socials de la institució.
És doctora cum laude en Ciències de l'Educació i llicenciada en Filosofia per la Universitat Ramon Llull (URL), a més de tenir el Màster en Ciutadania i Drets Humans de la Universitat de Barcelona (UB).
La seva tesi doctoral La justícia restaurativa: una transformació ètica de la justícia penal tradicional va rebre el premi ADR Justícia 2022 que atorga el Departament de Justícia per mitjà del Centre de Mediació de Catalunya.
En l’àmbit acadèmic ha estat professora associada al Departament d'Humanitats de La Salle-URL (2014-2022) i professora del Màster en Models i Estratègies d'Acció Social i Educativa en la Infància i l’Adolescència (MEIA) a la Facultat d'Educació Social i Treball Social Pere Tarrés de la URL. També ha estat investigadora col·laboradora del Grup de Recerca Innovació i Anàlisi Social (GIAS) de la mateixa facultat (2015-2022), on ha investigat principalment sobre qüestions relacionades amb drets humans, justícia restaurativa, sistema penal, educació i ètica.
Va ser cap de projectes de la Càtedra de Justícia Social i Restaurativa Pere Tarrés (2016-2022) i, anteriorment, havia estat coordinadora d'activitats al Grup sobre Justícia Restaurativa de la Facultat de Dret d'ESADE, URL (2014-2016).
També ha estat formadora del Departament d'Educació per a equips directius i docents sobre pràctiques restauratives i enfocament restauratiu global a educació primària i secundària (2020-2022); té el certificat d'aptitud pedagògica per la UB (2003), i ha estat professora d’educació secundària i batxillerat en les matèries de llengua catalana, història i filosofia, principalment (2008-2013).
El curs 2007/2008 se li va concedir la beca Leonardo da Vinci i va fer una estada a Berlín, on va poder treballar qüestions relacionades amb la filosofia política, el neoconservadorisme americà i la seva recepció del platonisme.
Va ser membre i fundadora de l'associació Informa't Bcn! – Moviment per a la informació ciutadana (2011-2014), associació dedicada a l’anàlisi de problemàtiques socials a través de l’organització de conferències i la publicació d’articles.