The english version of this page is not available, you are viewing the catalan version

News

Consideracions del Síndic sobre les rodes de reconeixement judicials

24/02/2009

El Síndic de Greuges ha fet arribar al conseller d'Interior i a la presidenta del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya un seguit de suggeriments sobre el procediment que se segueix per aconseguir figurants en rodes de reconeixement convocades per un jutge.

Tot i que no s'ha detectat cap indici o signe d'actuació irregular en la pràctica de cerca de figurants per als reconeixements en roda, els suggeriments tenen com a objectiu minimitzar, en la mesura que sigui possible, les diferents situacions d'angoixa i neguit que poden presentar els seleccionats.

Els promotors de les tres queixes rebudes expliquen que els agents dels Mossos d'Esquadra els van aturar pel carrer i els van citar a un jutjat amb poc temps d'antelació per reorganitzar la seva agenda personal.

Els seleccionats han d'esperar entre dues i tres hores al jutjat i, en alguns casos, la roda queda suspesa i no se'ls expliquen les raons de la suspensió.

Després d'estudiar el mètode de treball, els possibles drets vulnerats, la fonamentació jurídica, el protocol d'actuació dels Mossos i la coordinació entre la policia i els jutjats, el Síndic ha fet un seguit de suggeriments:

-Cal que hi hagi una comunicació àgil entre el jutjat i la policia per treballar amb temps suficient perquè les persones seleccionades puguin reorganitzar la seva agenda.

-Sempre que sigui possible, s'ha d'intentar buscar alternatives a la cerca de figurants per la via pública, com ara persones detingudes a les comissaries o interns de centres penitenciaris.

-Els policies encarregats de fer la cerca de figurants per a reconeixements en roda han d'oferir als ciutadans seleccionats informació, concisa, concreta i alhora tranquil·litzadora. També han de ser receptius als dubtes que els puguin exposar.

-Cal intentar reduir el temps d'espera dels figurants a les dependències judicials per practicar la prova.

-En cas que se suspengui la roda, s'han avisar els figurants al més aviat possible per evitar desplaçaments i temps d'espera.

El 15 d'octubre de 2008 el Síndic va tancar la resolució i la va enviar al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i al Departament d'Interior. El TSJC va respodre i va acceptar els suggeriments del Síndic el 19 de novembre de 2008 i el Departament d'Interior ho va fer el 18 de febrer de 2009.

Accés a la resolució

Back