The english version of this page is not available, you are viewing the catalan version

News

El Síndic considera urgent donar transparència al CIE de la Zona Franca

03/01/2014

- L’equip del Síndic, d’acord amb la llei vigent, demana que la defensora del poble actuï de manera immediata visitant el centre o facilitant l’entrada a l’equip del Síndic

- Recorda al ministre la necessitat de disposar d’un reglament, dos anys després que hagués assumit el compromís que aquest arribaria immediatament

El síndic de greuges ha traslladat al president del Tribunal de Justícia de Catalunya (TSJC), al fiscal delegat en temes d’estrangeria, al ministre de l’Interior i a la defensora del poble l’existència de diversos incidents a l’interior del CIE de la Zona Franca. Aquests incidents, amb intervenció policial inclosa, han comportat, segons les informacions de què disposa el Síndic, que hi hagi hagut persones amb contusions de diversa consideració i accions de protesta, entre les quals cal destacar una vaga de fam de diversos interns. Ahir mateix el president del TSJC va comunicar al Síndic que havia parlat sobre aquesta qüestió amb el jutge responsable del CIE i li havia traslladat la qüestió.

A la defensora del poble se li va suggerir una visita immediata a les dependències del CIE per avaluar sobre el terreny l’abast de les denúncies rebudes i se li va oferir la possibilitat que aquesta visita fos realitzada per professionals del Síndic de Greuges, seguint un principi d’eficiència i proximitat. Consta a la institució que des del 31 de desembre a la tarda la defensora del poble va tenir coneixement dels incidents. A data d’avui la defensora del poble encara no ha pres la decisió de visitar el centre ni de fer ús de l’article de la Llei del Síndic (art. 3.2 i 78) que preveu la col·laboració entre les dues institucions.

Rafael Ribó considera del tot necessari que professionals del Defensor del Poble o del Síndic de Greuges puguin visitar immediatament el CIE Zona Franca per poder elaborar un informe amb el contrast directe de les persones que han viscut els esdeveniments d’aquests darrers dies, abans no siguin expulsades al seu país d’origen.

El Síndic es reitera en l'exigència de la reconsideració integral d’aquest tipus de centres del tipus com el CIE de la Zona Franca. El Síndic ha rebut dades sobre irregularitats des de fa temps i insisteix en la necessitat que els organismes encarregats per llei de garantir el respecte als drets humans puguin visitar, sense impediments, aquest tipus de centre.

En qualsevol cas, i com ha recordat Rafael Ribó per carta al ministre de l’Interior, en aquests moments “s’ha superat amb escreix el termini fixat en la Llei d’estrangeria per aprovar un reglament que desplegui el règim d’internament dels estrangers, en concret, l’any i mig transcorregut des que l’anterior secretari d’estat de Seguretat va visitar el CIE de Zona Franca de Barcelona, el 30 d’abril de 2012, i va declarar que confiava que aquest estigués en vigor abans de l’estiu, de manera que aprofito l’avinentesa per insistir en la necessitat que aquest s’aprovi sense més demora per evitar la situació actual de llimbs jurídics en què es troben els interns al CIE.” 

Back