The english version of this page is not available, you are viewing the catalan version

News

El Síndic afirma que continuarà treballant en la prevenció de la tortura a Catalunya

06/03/2015

Davant la sentència del TC

Rafael Ribó demanarà al Parlament i al president de la Generalitat que impulsin davant de l'Estat la designació del Síndic com a Mecanisme català de prevenció de la tortura

Alerta que la sentència apunta cap a un model polític contrari al d’un Estat democràtic, compost i plural

 Reitera la petició al Defensor del Poble de donar compliment a l'Estatut d'Autonomia i signar un conveni de col·laboració entre les dues institucions

El síndic de greuges de Catalunya, Rafael Ribó, ha defensat la tasca del Síndic com Autoritat Catalana per a la Prevenció de la Tortura (ACPT)  i ha afirmat que, malgrat la sentència del Tribunal Constitucional que invalida la Llei 24/2009 del Síndic, quan fa referència a aquesta competència, seguirà treballant en la prevenció de la tortura i els maltractaments a Catalunya.

El síndic ha matisat que exercirà aquesta funció amb un nom diferent i d'acord amb la potestat que té reconeguda en qualitat de Síndic, que li permet visitar sense avís previ  tots els centres i espais on hi ha persones privades de llibertat. Segons Rafael Ribó, la sentència comporta la supressió del reconeixement internacional de l'ACPT però, - ha afegit- "no crec que ningú declari inconstitucional la tasca que hem fet, i seguirem fent, perquè hi hagi càmeres a les comissaries o perquè es mantinguin els llibres de registre de detencions".

Pel que fa al Defensor del Poble, el síndic ha reiterat la seva petició de donar compliment a l'Estatut d'Autonomia de Catalunya i signar un conveni de col·laboració entre ambdues institucions. Un acord que li permeti, per exemple, visitar el Centre d'Internament d'Estrangers de Barcelona.

Rafael Ribó ha fet balanç de la tasca de l'ACTP des del 2011 i ha destacat que ha realitzat 188 visites a centres amb persones privades de llibertat, mentre que el Defensor del Poble, en qualitat de Mecanismo Nacional de Prevención de la Tortura, n'ha fet 16 a Catalunya. L'any 2014, a tot l'Estat espanyol, el Defensor en va materialitzar 52 visites i el Síndic 88, només a Catalunya. En aquest sentit, el síndic considera que la proximitat facilita els desplaçaments i afavoreix la racionalització de recursos.

El síndic també ha avançat que demanarà al Parlament i al president de la Generalitat que impulsin davant de l'Estat la designació del Síndic com a  Mecanisme català de prevenció de la tortura.

Pel que fa al context polític de la sentència, que ha trigat 5 anys en ser emesa, Rafael Ribó ha alertat que la limitació de competències que comporta apunta cap a un model polític contrari al d’un Estat democràtic, compost i plural.

Back