The english version of this page is not available, you are viewing the catalan version

News

El Síndic investiga el desallotjament del bloc ocupat La Bordeta, a Sants

13/07/2015

Proposa que es doni als veïns l'opció de quedar-se al pis a canvi d'un lloguer assumible

Demana si s'ha valorat l'emergència i si s'ha previst reallotjar les famílies

Ha demanat al TSJC els motius pels quals no ha aplicat el protocol

El Síndic de Greuges, alertat per la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca de Barcelona, ha obert una investigació d'urgència per intentar trobar alternatives per a les set famílies que el febrer de 2015 van ocupar pisos del bloc La Bordeta, al barri de Sants. Rafael Ribó proposa reallotjar-los en altres habitatges o  bé que es quedin als pisos ocupats a canvi d'un lloguer social.

El Jutjat d'Instrucció número 17 de Barcelona ja ha dictat l'ordre de desallotjament a instàncies de la propietat, que continua essent Nyala, SL, tot i que la SAREB en gestiona el deute.

El Síndic ha demanat informació a l'Ajuntament de Barcelona sobre els motius pels quals no es van poder atendre, al seu dia, les sol·licituds d'habitatge social dels afectats i sobre les actuacions dels serveis municipals amb relació a la situació actual d'aquestes famílies.

També ha suggerit al Departament de Territori i Sostenibilitat que consideri l'opció de permetre la permanència dels ocupants actuals, a canvi d'un lloguer que puguin assumir.

Així mateix, ha demanat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) els motius pels quals, en aquest cas, no ha aplicat el protocol que va signar el 2013 amb l'Ajuntament de Barcelona. Segons aquest protocol, se suspenen les ordres de desnonament per donar temps als serveis socials a valorar la situació d'emergència social de les famílies i reallotjar-les.

Finalment, el Síndic s'ha adreçat a la SAREB per aclarir a qui correspon la titularitat d'aquest edifici i la seva intervenció en aquest assumpte.

Les famílies afectades van decidir ocupar el bloc després de no haver obtingut un habitatge digne i accessible als seus recursos econòmics, ni dels serveis socials ni de l'Oficina de l'Habitatge. L'edifici ocupat era buit des del 2007, any en què l'empresa constructora Nyala, SL, el va abandonar, pràcticament acabat. 

Back