The english version of this page is not available, you are viewing the catalan version

News

El Síndic crea una comissió per analitzar si la clàusula hipotecària IRPH vulnera els drets dels consumidors

28/07/2015

Diversos jutjats mercantils han resolt en primera instància que és una pràctica abusiva

El valor el calcula el Banc d'Espanya basant-se en les dades facilitades per les mateixes entitats financeres 

El Síndic de Greuges ha obert una actuació d’ofici amb relació a l’índex de referència de préstecs hipotecaris (IRPH) per valorar una possible vulneració dels drets dels consumidors i adreçar les recomanacions que consideri oportunes tant al legislador com a l’Administració.

Un grup de representants de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) han plantejat al Síndic la necessitat d’anul·lar la clàusula IRPH perquè la consideren enganyosa, no transparent i susceptible de la influència de les entitats financeres. Diversos jutjats mercantils també han resolt en primera instància en aquesta mateixa línia.

Com ja va fer amb la problemàtica del sobreendeutament amb relació a l’habitatge, o amb el cas de les preferents, el Síndic ha creat una comissió de treball amb afectats i professionals que estudiarà el tema i determinarà si la clàusula IRPH és pot considerar abusiva.

L'IRPH, com l'Euríbor, és un dels tipus de referència oficials que s’utilitzen per calcular els interessos dels préstecs hipotecaris. Si bé l'Euríbor reflecteix el preu del diner en el mercat financer, l'IRPH el calcula el Banc d'Espanya basant-se en les dades facilitades per les entitats financeres amb relació als tipus d’interès dels préstecs que han contractat el mes anterior. 

Back