The english version of this page is not available, you are viewing the catalan version
La Corporació evitarà la proporcionalitat matemàtica estricta i optarà per fórmules respectuoses amb el dret a la informació seguint la recomanació del Síndic
Els blocs han estat àmpliament criticats des de fa més d'una dècada pel col·lectiu de professionals de la informació
Destaca la iniciativa impulsada des de BTV en aquesta línia en les passades eleccions i lamenta que no fos consensuada per les formacions polítiques
El síndic de greuges de Catalunya, Rafael Ribó, que fa més de deu anys que reclama als mitjans de comunicació audiovisuals que superin la fórmula dels blocs electorals, ha valorat positivament la decisió de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) de portar a la pràctica les seves recomanacions i d’aplicar criteris professionalsdurant la cobertura informativa de les pròximes eleccions generals.
El Síndic considera que seria desitjable que la resta de mitjans de comunicacióseguissin l'exemple de TV3 i de Catalunya Ràdio, i que deixessin d'aplicar els blocs electorals i es basessin en criteris d’interès informatiu, tot respectant la pluralitat.
El Consell de Govern de la CCMA, segons un comunicat fet públic recentment, ha aprovat el pla de cobertura de la campanya electoral de les eleccions al Congrés dels Diputats i al Senat del 20 de desembre per a TV3, Catalunya Ràdio i els mitjans digitals de la Corporació.
Aquest nou pla compleix les recomanacions més destacades del Síndic. Així, els mitjans esmentats evitaran l’aplicació d’una proporcionalitat matemàtica estricta i afavoriran formes molt més flexibles i respectuoses amb el dret a la informació, per “aconseguir la proporcionalitat” que reclamava el Síndic de Greuges. A més, restringiran l’aplicació de la proporcionalitat ponderada només als informatius per evitar la desfiguració de la informació que es produeix en la cobertura sobre els partits amb menys representació a causa de la seva brevíssima durada.
Finalment, ha acordat que no s’acceptarà cap senyal realitzat per les formacions polítiques si es denega l’entrada als mitjans propis de TV3 o Catalunya Ràdio. El Síndic ha alertat en nombroses ocasions que aquestes pràctiques anomenades "pastilles electorals"es troben al límit de la constitucionalitat.
E Síndic destaca també la iniciativa impulsada des de BTV en aquesta mateixa línia les passades eleccions i lamenta que no fospossible aplicar-la, ja que no va ser consensuada per les formacions polítiques.
La cadena de televisió pública de la ciutat de Barcelona va proposar un pla de cobertura alternatiu als blocs que garantia la informació electoral en tots els informatius diaris i es comprometia a fer un seguiment diari del temps d’emissió de cadascuna de les formacions. Aquest projecte tenia el vistiplau del Consell d’Administració, que va demanar que, per aplicar-lo, totes les formacions concorrents es comprometessin a no impugnar-lo davant la Junta Electoral Central.
Malgrat els esforços del Comitè Professional i de la Direcció de BTV per intentar buscar un consens entre els partits, això no va ser possible. Malgrat tot, la cadena va anunciar la voluntat de cercar el pacte per als propers comicis, previstos per al 20 de desembre.