The english version of this page is not available, you are viewing the catalan version

News

El Síndic insta l'Ajuntament de Tortosa que retiri el monument franquista sense fer una consulta popular prèvia

18/01/2016

D'acord amb la Llei de la memòria històrica, les administracions tenen l'obligació de retirar els símbols franquistes

També recomana al consistori que reclami la descatalogació de l'escultura com a patrimoni cultural

Fer opinar la ciutadania pot fer aflorar les divisions i l'odi del passat, en la línia del que apunta un informe de les Nacions Unides sobre la manca de compromís de l'Estat espanyol per fer justícia històrica

El Síndic ha emès una resolució en què recomana a l'Ajuntament de Tortosa que retiri el monument commemoratiu de la batalla de l'Ebre sense fer una consulta popular prèvia. Rafael Ribó destaca que l'anomenada Llei de la memòria històrica obliga les administracions a adoptar les mesures oportunes perquè es retirin els símbols commemoratius d'exaltació, personal o col·lectiva, de la sublevació militar, de la Guerra Civil i de la repressió de la dictadura.

Per tant, la retirada del monument és una obligació legal que l'Ajuntament ha de promoure, i  que no es pot sotmetre a consulta popular com si fos una opció  d'actuació pública entre diferents alternatives.   

El Síndic considera que la vinculació de l'escultura amb el franquisme continua sent evident, tot i que s'han retirat els símbols d'expressió que més directament n'expressaven una exaltació.

El fet que el monument figuri a l'inventari del patrimoni cultural català no n'impedeix la retirada, ja que, com ha indicat el Departament de Cultura al Síndic, la seva catalogació respon a una decisió municipal, de manera que correspon al mateix Ajuntament la iniciativa de sol·licitar que sigui descatalogat. 

El Síndic alerta de l'assignatura pendent de l'Estat espanyol per afrontar el passat i fer justícia, tal com destaca un informe del relator especial de les Nacions Unides sobre la promoció de la veritat, la justícia, la reparació i les garanties de no-repetició, Pablo de Greiff. 

Pel que fa a les garanties perquè no es repeteixin determinats fets i conductes, el Síndic demana respecte, polítiques pedagògiques i un compromís ferm de les autoritats perquè adoptin mesures concretes. En aquest sentit, adverteix que fer una consulta popular pot fer aflorar les divisions i les actituds de confrontació del passat.

Back