The english version of this page is not available, you are viewing the catalan version
S'ha adreçat als ajuntaments afectats, a l'empresa concessionària i a l'ACA per conèixer les actuacions que s'han dut a terme per garantir el subministrament d'aigua potable
També ha demanat informació sobre la possible compensació a les persones afectades
El Síndic de Greuges de Catalunya ha obert una actuació d'ofici arran de les informacions publicades segons les quals 12.000 veïns de la Bisbal d'Empordà i Forallac no poden beure aigua de l'aixeta ni emprar-la per cuinar des del 7 d'agost com a conseqüència d'un excés d'herbicides.
En un control de qualitat de finals de juliol l'empresa gestora del subministrament, SOREA, va detectar una concentració de productes fitosanitaris a la xarxa d'abastiment públic d'aigua per sobre de la concentració màxima permesa. El passat 7 d'agost l'alcalde de la Bisbal d'Empordà va fer públic un ban en què es comunicava a la població que l'aigua no era apta per beure ni cuinar.
Mentre dura aquesta situació, l'Ajuntament de la Bisbal d'Empordà ha establert uns punts d'abastiment d'aigua potable, als quals se suma l'ajuda d'un camió cisterna a partir del 16 d'agost.
Aquest episodi de contaminació de l'aigua també afecta l'Ajuntament de Forallac.
Atès que l'accés a aigua potable és un dret humà essencial per al ple gaudi de la vida i un servei bàsic, el Síndic ha obert una actuació d'ofici per analitzar la situació, l'actuació de les administracions implicades i les empreses competents.
En aquest sentit, des de la perspectiva mediambiental, el Síndic demanarà informació per conèixer les causes i l'origen de la contaminació de l'aigua; i, des de la perspectiva de consum, demanarà informació sobre les actuacions dutes a terme pels ajuntaments, l'empresa concessionària i l'Agència Catalana de l'Aigua per garantir el subministrament d'aigua potable als veïns, ja sigui de manera transitòria o permanent, una vegada resolt l'episodi de contaminació. També es demanarà informació sobre si es preveu la possibilitat de compensar les persones afectades per un servei del qual no han pogut gaudir plenament.