The english version of this page is not available, you are viewing the catalan version

News

El Síndic investiga l'internament al CIE d'un jove de setze anys

25/11/2016

Segons els mitjans, l'adolescent, d'origen algerià, va estar detingut al centre durant divuit dies, fins que va rebre els resultats de les proves d'edat

Els protocols i circuits vigents estan més pensats per impedir que un possible migrant major d'edat es faci passar per menor que no pas per protegir els infants

El Síndic de Greuges ha obert una actuació d'ofici davant la informació apareguda als mitjans de comunicació sobre el presumpte internament il·legal d'un jove de setze anys al Centre d'Internament d'Estrangers de Barcelona, el 4 de novembre passat.

El jove, d'origen algerià, ha passat divuit dies detingut al centre per ordre judicial sense que se n'hagués determinat mèdicament l'edat real. Segons els mitjans, hi ha versions contradictòries respecte a l’edat que el jove va declarar a la seva arribada davant la Policia d'Almeria. El fet és que el jutge va ordenar-ne l'ingrés al CIE sense demanar que li practiquessin les proves per determinar-ne l'edat.

Segons l'afectat, un cop ingressat al CIE, ni la Generalitat ni la Fiscalia van adoptar mesures malgrat haver-los comunicat que era menor de divuit anys.

Si es demostra que va ser així, el Síndic considera una negligència greu que, com a conseqüència de la suposada inactivitat de l'Administració, el jove hagi hagut de passar dues setmanes i mitja intern al centre. De fet, no va poder demostrar que tenia setze anys fins que va rebre els resultats de les proves mèdiques, que finalment va demanar el jutge d'Almeria, a petició del CIE.

Per investigar els fets, el Síndic s'ha adreçat a la Fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, a la Direcció General d'Atenció a la Infància i Adolescència (DGAIA), al Ministeri de l'Interior i a la Delegació del Govern de l'Estat a Catalunya. Actualment, el jove està sota la tutela de la DGAIA.

El Síndic fa anys que alerta de la desprotecció dels menors migrants no acompanyats que arriben a Catalunya sols i indocumentats. Manquen garanties en els circuits d'atenció dels menors migrants no acompanyats, que no vetllen adequadament perquè tots els infants migrants que es troben a Catalunya sense referents familiars siguin protegits, tal com preveu la Convenció de Nacions Unides sobre els drets dels infants.

Des de la institució que encapçala Rafael Ribó s'ha insistit reiteradament que els protocols i circuits vigents estan més pensats per impedir que un possible migrant major d'edat es faci passar per menor per obtenir un tractament més favorable i per regularitzar-ne la residència, que no pas per evitar que possibles infants, que tenen dret a una major protecció, siguin tractats com adults.

Back