The english version of this page is not available, you are viewing the catalan version

News

El Síndic insta l'Ajuntament de Calonge a garantir les necessitats bàsiques dels infants afectats pel desallotjament d’un edifici ocupat

30/04/2019

Apel·la al deure de les administracions de cobrir les necessitats bàsiques dels infants, principalment pel que fa a l'alimentació i l'habitatge

Suggereix a l'Ajuntament que proveeixi totes les famílies amb infants a càrrec desallotjades el dia 2 d'abril d'un allotjament temporal fins que se'ls pugui garantir un altre tipus de recurs d'habitatge

El Síndic ha emès una resolució urgent adreçada a l'Ajuntament de Calonge en què insta aquest consistori a adoptar, també amb caràcter urgent, les mesures necessàries per garantir el cobriment de les necessitats bàsiques de tots els infants afectats pel desallotjament d’un edifici ocupat el passat 2 d'abril. En aquest sentit, li demana que proveeixi totes les famílies amb infants a càrrec d'un recurs d'allotjament temporal fins que se'ls pugui garantir un altre tipus de recurs d'habitatge.

El 2 d'abril Síndic va tenir coneixement del desallotjament de 67 persones, entre les quals hi havia 24 infants, d'un edifici del municipi de Calonge. Segons la informació que ha obtingut el Síndic, el desallotjament es va fer a instància de l'Ajuntament. Les persones desallotjades van ser acollides en un recurs d'allotjament temporal. Davant aquesta situació, el Síndic es va adreçar al consistori per ampliar la informació sobre la situació d'aquestes famílies.

Al cap d'uns quants dies, el Síndic es va assabentar que algunes de les famílies van ser comminades a marxar del recurs temporal el dia 23 d'abril, i es van quedar sense allotjament i en una situació social de vulnerabilitat.

Davant d’aquesta situació, el Síndic ha recordat l'Ajuntament de Calonge que l'interès superior de l'infant ha de ser principi inspirador de les actuacions de les administracions públiques, inclosa l'Administració municipal, i que, per tant, qualsevol decisió de l'Administració s'ha de guiar per aquest principi, amb l'objecte de protegir i garantir els drets dels infants.

També ha recordat a l'Administració municipal que les administracions públiques tenen el deure d'adoptar les mesures apropiades per ajudar els progenitors i les altres persones responsables de l'infant a fer efectius els seus drets i, en cas de necessitat, donar ajut material i programes de suport, principalment pel que fa a alimentació, habitatge i altres necessitats bàsiques.

Malgrat que el Síndic és coneixedor de les polítiques articulades per les Govern de la Generalitat en matèria d'habitatge i protecció social que es poden aplicar en aquests casos, sí que és cert que en la fase actual cal una mesura d'urgència que hauria de ser garantida pel mateix Ajuntament.

El Síndic ha dut a terme gestions en els darrers dies amb les diferents instàncies municipals, inclosa l’alcaldia, sense que a hores d'ara s’hagi resolt la situació residencial de totes les famílies amb infants.

Back