The english version of this page is not available, you are viewing the catalan version

News

El Síndic obre una actuació d'ofici davant l’agressió homòfoba d’aquest cap de setmana al centre de Barcelona

03/06/2019

El Síndic s’ha adreçat a l’Àrea de Drets Civils de l’Ajuntament de Barcelona i a la Direcció General de la Policia per conèixer les actuacions que s’han posat en marxa

 

El Síndic de Greuges de Catalunya ha obert una investigació arran de la notícia apareguda en els mitjans de comunicació sobre l’agressió que va patir una parella homosexual la nit del passat divendres, al parc de Joan Miró de Barcelona. Segons els joves agredits, un grup de set encaputxats els van increpar i agredir amb cops de puny i empentes. Els dos joves ja haurien denunciat el cas en una comissaria dels Mossos d’Esquadra.

El marc normatiu català i la Llei 11/2014 atorguen al Síndic l'autoritat i l'encàrrec de vetllar per la no-discriminació, amb independència de l'orientació sexual o la identitat de gènere o d'expressió de gènere de la persona i d'exercir les funcions relatives a la defensa de drets i llibertats en matèria de no-discriminació de les persones LGTBI que puguin haver estat vulnerats per l'actuació d'institucions, tant públiques com privades. Així mateix, li atorga competències per supervisar que els poders públics assumeixen el seu deure d'atendre aquestes realitats i de desenvolupar plans d'acció per promoure actituds de respecte vers les persones LGTBI i fomentar-ne la protecció.

A més, el Pla d’igualtat de gènere del Síndic de Greuges, que va ser aprovat el gener del 2019, estableix com un dels objectius bàsics la sensibilització del conjunt de la societat i la supervisió de les actuacions públiques en matèria de prevenció de la LGBTIfòbia i d’atenció a les persones que la pateixen. En concret, estableix el compromís del Síndic d’incoar actuacions d’ofici en els casos d’agressions físiques LGBTIfòbiques.

En conseqüència, el Síndic també s’ha adreçat a la Direcció General de la Policia per conèixer les actuacions empreses en aquest cas concret i les que s’hagin establert en l’àmbit de seguretat ciutadana amb relació a la prevenció de la violència LGTBfòbica. Així mateix, el Síndic ha demanat informació sobre aquest cas a l’Àrea de Drets Civils de l’Ajuntament de Barcelona per conèixer el conjunt de les actuacions que s’han dut a terme des que es va tenir coneixement dels fets.

Back