The english version of this page is not available, you are viewing the catalan version
Demana a l’Ajuntament de Lleida que doni continuïtat a les mesures contingudes en el projecte d’atenció i acollida i que el reforci
És necessària una intervenció integral que impliqui totes les administracions públiques
El Síndic de Greuges ja fa temps que estudia la situació en què es troben les persones que es desplacen a les comarques de Lleida per treballar en les campanyes de recollida de fruita. En molts casos, aquestes persones són contractades en els països d’origen i, en el marc de les condicions laborals previstes, se’ls facilita un allotjament durant el temps de contracte. Tanmateix, també hi ha un bon nombre de persones que es desplacen amb la intenció de trobar feina i que no disposen de cap allotjament ni dels recursos necessaris per aconseguir-ne i que, finalment, es veuen obligades a pernoctar a l’aire lliure o en assentaments en condicions extremadament precàries.
El Síndic va rebre diverses queixes per l’actuació de l’Ajuntament de Lleida, en què s'indicava que el consistori no atenia correctament les necessitats d’aquestes persones i que els serveis d’allotjament que se'ls oferien eren insuficients.
En tots aquests casos, el Síndic es va adreçar a l’Ajuntament amb l’objectiu que facilités informació sobre les actuacions que havia dut a terme en relació amb aquesta qüestió i sobre els programes d’atenció i els recursos habilitats per l’Administració municipal per atendre les persones temporeres. La resposta de l’Ajuntament de Lleida argumentava que es tracta d’un fenomen inabastable només amb recursos locals, però que la voluntat de l’Ajuntament sempre ha estat posar a disposició d’aquest col·lectiu la millor atenció possible. I amb aquest objectiu ja va posar en marxa fa uns anys un projecte municipal en xarxa d’acollida a les persones temporeres, que incideix, sobretot, en la vessant social.
El Síndic coincideix amb l’Ajuntament que l’abordatge de les problemàtiques que aquesta situació comporta requereix una intervenció integral que impliqui totes les administracions públiques. A parer del Síndic, cal una actuació coordinada en diversos àmbits relacionats amb la programació i el desenvolupament de la campanya de recollida de fruita, però també sembla indispensable un suport econòmic específic per tenir més disponibilitat d’allotjaments, mitjançant la recuperació de línies de finançament als ens locals per a la construcció o habilitació d’allotjament. Amb tot, també considera que és indispensable que l’Ajuntament doni continuïtat a les iniciatives endegades en anys anteriors per a l’atenció de les persones que es desplacen al municipi, mitjançant els serveis d’una oficina única i altres serveis que permetin una atenció integral.