The english version of this page is not available, you are viewing the catalan version

News

El Síndic conclou l’informe sobre l’actuació policial en els aldarulls arran de la sentència del Tribunal Suprem i exigeix una investigació rigorosa i imparcial

29/11/2019

Informe Dret de manifestació i paper dels cossos policials en les mobilitzacions posteriors a la Sentència 459/2019

Algunes manifestacions, minoritàries, van tenir un caràcter violent que van fer necessària una intervenció de les forces de seguretat
 
Les al·legacions d’excés de força i de vulneració de drets, un cop investigades, s’han de sancionar adequadament en cas que hi hagi hagut infraccions

Aquest divendres, 29 de novembre, el síndic, Rafael Ribó, i l’adjunt general, Jaume Saura, han presentant l’informe Dret de manifestació i paper dels cossos policials en les mobilitzacions posteriors a la Sentència 459/2019 al Parlament de Catalunya i al Govern de la Generalitat. El document també inclou un annex que conté l’informe sobre els criteris d’actuació en matèria policial en casos de desobediència civil no violenta, en resposta a la petició que va adreçar al Síndic el president de la Generalitat, Joaquim Torra.

La sentència del Tribunal Suprem va desencadenar una àmplia resposta per part de la població de Catalunya en forma de concentracions, manifestacions i protestes i algunes van acabar amb aldarulls. Arran d’aquests fets, es van produir al voltant d’un centenar de detencions, de les quals algunes van suposar la privació de llibertat provisional de les persones detingudes. També és destacable que quatre persones perdessin la visió d’un ull, presumptament com a conseqüència de l’impacte d’una pilota de goma, que alguns agents policials patissin lesions de diversa consideració, i també els danys causats en el mobiliari urbà de la ciutat.

L’informe que s’ha presentat analitza els dispositius policials desplegats des del 13 al 27 d’octubre i els possibles drets vulnerats en el context de les mobilitzacions ciutadanes.

El Síndic conclou que la majoria de manifestacions, les més multitudinàries, es van desenvolupar en un clima pacífic i tranquil i, per tant, només van requerir una intervenció policial mínima. En canvi, en altres manifestacions, minoritàries, es va evidenciar una actitud hostil i violenta per part d’algunes persones concentrades (llançament d’objectes contra la policia, crema de contenidors i vehicles estacionats, construcció de barricades, etc.). A parer del Síndic, aquestes actuacions necessàriament havien de comportar una reacció de les forces de seguretat.

Tanmateix, algunes imatges que van aparèixer en els mitjans de comunicació i els relats de les persones detingudes permeten constatar que algunes d’aquestes actuacions van ser desproporcionades i que es va produir un excés en l’ús de la força en la dispersió, contenció i detenció de persones. També  resulta inacceptable l’ús d’armament  antiavalots molt lesiu, com ara les pilotes de goma o la tècnica del carrusel.

Quant a les detencions, les persones detingudes entrevistades exposen de manera majoritària que els agents van aplicar un ús de la força excessiu i desproporcionat (cops de porra quan ja estaven immobilitzades, arrossegar per terra la persona agafada pels cabells, etc.). De l’anàlisi dels casos també s’ha detectat que, a partir de la detenció, els relats divergeixen força en funció del cos policial que la va practicar. En aquest sentit, les persones detingudes pel Cos Nacional de Policia Nacional han descrit un tracte més agressiu, inadequat i intimidatori durant l’estada a comissaria. Per l’anterior, el Síndic conclou que es van vulnerar seriosament el dret a la integritat moral i els drets de la Llei d’enjudiciament criminal (LeCrim).

En el conjunt de les actuacions dutes a terme amb les diferents administracions, el Síndic ha fet les recomanacions següents, entre d’altres:

  • Al Ministeri de l’Interior i el Departament d’Interior, que mantinguin la coordinació dels cossos policials presents a Catalunya, que investiguin de manera rigorosa i imparcial les al·legacions d’excés de força i vulneració de drets i sancionin adequadament les infraccions i els delictes que es puguin haver comès, i que recordin que tots els que tots els agents policials, incloent-hi els antiavalots, han d'anar identificats.
  • Al Ministeri de l’Interior, que revisi els protocols que regulen l’ús d’armament reglamentari antiavalots i substitueixi les pilotes de goma per instruments menys lesius i indiscriminats.
  • Al Departament d’Interior de la Generalitat, que aprofundeixi en el model de proximitat amb els recursos humans i materials que siguin necessaris per fer-lo més eficient i que elabori i presenti al Parlament un projecte de llei de la Policia de Catalunya que desplegui el manament estatutari del Cos de Mossos d’Esquadra com a policia integral de Catalunya.
  • I a les autoritats fiscals i judicials, que reconsiderin la situació de presó provisional de les persones que encara es troben en aquesta situació.

Back